Skulle Jesus känna igen sig i kristendomen?

Showing page 9 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Inlägg #161: Postat: 2012-04-26 10:36:00
Jan Brunnegård
Bizon.160. Du ställer en fråga men jag drar mig vänligen bakåt. Jag oerkar inte med oändlighetsdebatter där jag inte kan se att min motpart tar åt sig något av vad jag säger.Men du är ju en bra människa ändå!Du har ett Uppdrag att sköta hästar med mera.Gör det på bästa möjliga sätt. Det kan vara en del av livets mening.Jag har några andra Uppdrag - trösta o hjälpa behövande medvandrare...
Inlägg #162: Postat: 2012-04-26 11:04:00
Jan Olsson
Jan Brunnegård,jag tror att jag vid något annat tillfälle,i kanske en annan tråd,rekommenderade både Dig och Pia att lämna Bizon åt sitt öde! - Min rekommendation kvarstår! - Det synes mig som om Bizon,av någon outgrundlig anledning,måste utgjuta sig i långa haranger,i sina diskussioner med andra här på Sourze! - Själv försöker jag i möjligaste mån negligera hans ev.inlägg! - Det gäller att stålsätta sig,de flesta vill ju så gärna gå i svaromål,särskilt om ämnet intresserar dem! - Men,men,försöka duger! - Mvh.
Inlägg #163: Postat: 2012-04-26 11:11:00
Bizon
Jan #161
Nu gör du mej besviken igen - det börjar se ut som en ful ovana de där att du slänger ur dej diverse påstående grundade på hur du vill att sanningen ska se ut som belägger din tro, men då du får en direkt och enkel fråga om en så profan sak som den svenska statens roll i bedömningen av sanningen i religionsfrågor så backar du ur och skyller på datorkrångel, sjukdom och nu ömmande uppdrag i omhändertagandet av behövande.
Har du glömt att jag gav dej all möjlighet att avstå vidare trosflum och ingen skulle ifrågasätta dina religiösa påståenden?

Kommer du möjligen också ihåg att jag sa att torgför man vad det vara må så får man räkna med att någon kan ha något att invända - menar du att du vill förta den som så önskar rätten att ha en annan mening än dej?

Jag tror på att det öppna samtalet kan för framåt till bland annat kunskap och förståelse, men det förutsätter att deltagarna lyssnar på varandra och besvarar frågor - du menar att jag som "din motpart" inte tar åt mej något av vad du säger? Men det är ju det jag gör!
Och då jag ser frågetecken så vill jag få dom uträtade.
För att nå kunskap måste man söka svar till de frågor som ligger i kunskapssökandets väg - ser inte du det som ett legitimt uppdrag att ge de svar du har ur ditt perspektiv så får det stå för dej - jag söker väl på annat håll, men snälla Jan gödsla inte dina debatter med ounderbyggda trossatser som du inte är beredd att antingen förklara eller omvärdera - bättre då att hålla tyst om dom.
Inlägg #164: Postat: 2012-04-26 11:25:00
Bizon
Jodu Jan #168 jag har noterat dina försök till avhållsamhet .- men också att du har en del kvar att lära.
Du föredrar att göra som en liten hund jag träffar på ibland - han smyger också gärna runt de den är rädd för och försöker anfalla bakifrån - ganska patetiskt egentligen, men den råkade illa ut som valp så det är förståeligt - och de flesta av de hundar den lilla rackan skulle vilja slita i stycken är stora och godmodiga och bryr sej inte - det lilla nafs den kan åstadkomma på sina rivaler avsätter som mest lite slem i lurvet på deras bakben.
Frågan är vad då du åstadkommer egentligen? Inget jag märker så mycket av i alla fall.
Inlägg #165: Postat: 2012-04-26 11:39:00
Jan ?
Så nu är Jan eller eventuellt Jan jämförbara med hundar! ;-
Inlägg #166: Postat: 2012-04-26 14:50:00
Bizon
Jan ? #165

Nu gäller det att hålla isär Janarna :- Den ene möter mej om än lite gnällande, men i alla fall ansikte mot ansikte - den andra däremot har inte ens det modet med ett helt internet emellan utan föredrar att försöka nafsa mej i hasorna - de båda vet nog vem som är vem :-
Inlägg #167: Postat: 2012-04-26 15:42:00
Jan Brunnegård
Från skolan så minns jag "Jan Ersa o Per Persa de höll då aldrig fred...".osv Jag utlyser en internationell tävling om vem som skrev detta....?
Inlägg #168: Postat: 2012-04-26 15:59:00
Jan Brunnegård
FORTS
Jan Ersa ägde Nackabyn,
Per Persa ägde Backabyn
i By i Västra Ed.
Jan Ersa,
Per Persa,
de höllo aldrig fred.

Var havren god i Nackabyn,
så slog den fel i Backabyn.
Då blev Per Persa vred,
då svor i mjugg Per Persa,
då gren och flen Jan Ersa,
så mun gick halvt ur led.

Var klövern grann i Backabyn,
så var den klen i Nackabyn,
där växte blomst och bär.
Då gren och flen Per Persa,
då hyttade Jan Ersa
med näven bortåt Per.

JA VEM SKREV edessa underbara rader
Inlägg #169: Postat: 2012-04-26 19:32:00
Bizon
168 Gustav Fröding
Inlägg #170: Postat: 2012-04-26 20:17:00
Jan Brunnegård
169 UTMÄRKT Pris kommer att utdelas på Torget i Karlstad på Midsommarafton - skulle jag tro! FLera underbara rader finhns av en lagom tokig man...
Inlägg #171: Postat: 2012-04-26 22:55:00
sunny
Janne: Det är mera än 10 år nu!.Jag väntar på en undersökning o ett samtal på Huddinge sjukhus nu på måndag som kan bli livsavgörande för mig.
För hur ska man våga sätta livet på spel med en operation när Någon behöver ha mig här 24 tim/dygnet?
Kannske bättre att avstå?
Svårt att ta beslut när läkarna är oense om riskerna.
Under tiden förlorar jag mina 2 systrar som jag haft lyckan att få i vuxen ålder utan att kunna göra någonting åt det:till o med besök är svåra när jag knappt kan gå själv.

Så jag vet allt om ålderdommens krämpor:jag är ju med Rolf hela tiden.Han blir 88 nu o är ju multisjuk.

Roland,min unge gubbe,är 66 o har fått åldersdiebetes så man får se ljuspunkterna:

I morgon ska jag ta mig till Rimbo ungdomsteater med den käre:vår älskade sondotter spelar huvudrollen Skorpan i Bröderna Lejonhjärta.Hon har spelat teater i snart 6 år o är grymt bra. Det var hon som ställde ut på Liljevalchs ungdomssalong

Den 9/5 ska jag på ungdomsteater i Huddinge:då har den yngre systern sin teaterpremiär!Det är hon som brukar rida guld fast hon bara är 11 år!
Jag har en del att glädja mig åt som du ser!

O jag tappar inte mina intresse för livsfrågor för att jag blir äldre:det borde väl vara tvärtom i så fall?
Debatterna går lika höga här hemma fast vi är sjuka men jag erkänner att jag blivit tröttare.

Men jag är försiktigare när jag debatterar med dig eftersom du inte kännt mig i 50 år utan kan missförstår mig om jag är oförsiktig. O jag tycker alltför bra om dig för det.
Ditt sätt att praktisera kristendom har min hela o fulla repekt.
Inlägg #172: Postat: 2012-04-26 23:01:00
sunny
Janne B:man måste söka brett om man vill veta någonting om kristendom eller religioner över huvud taget.O helst inte de skrifter de troende åberopar utan oberoende historiker.Då får man veta så mycket mera .
O nyfikenhet kan vara en dygd vidhåller jag även om mina anhöriga i bland tycker att jag går för långt i mit grävande i böckerna:

Min deckare:Återkommer om Dikten:
Inlägg #173: Postat: 2012-04-26 23:01:00
Jan Brunnegård
Läser o begrundar - du vet!
Inlägg #174: Postat: 2012-04-26 23:04:00
Jan Brunnegård
För mig har kristendomen alltid varit praktik, diakoni osv. Teologi, r5itualer, mantlar, förgyllda kyrkopr har aldrig intresserat mig. Sådant skymmer mest sikten.
Inlägg #175: Postat: 2012-04-26 23:07:00
Jan Brunnegård
Hur får jag reda på mest om Jesu lära? Genom att läsa om påvar, korståg, bokrullar i Sinai,arkelogi i Jerusalem osv ELLER att läsa fyra evangelier o jämföra dem? Jag gjorde tidigt valet. Men visst kan det vara kul o intressant med kyrkohistoria och lite grävningar. Tittar mkt på kunskapskanalen osv.
Inlägg #176: Postat: 2012-04-26 23:19:00
Jan Brunnegård
GOD NATT Ingen brådska ja
Inlägg #177: Postat: 2012-04-27 08:31:00
Bizon
Jan - jag tror mej förstå något av ditt dilemma, att å ena sidan i ditt praktiska liv diakonin leva för något du funnit rätt - människokärleken, viljan att hjälpa andra människor som har det svårt, och så långt är allt gott och väl och förtjänar all respekt.

Å andra sidan att få ihop detta praktiska och fullt behövliga liv med en sedan barnsben inlevd tro - en trosföreställning som dessutom hotas av sin egen dogmatik, många handlingar i denna tros namn, samt vetenskapen som kommit så betydligt mycket längre nu än för bara två tusen år sedan - då blir det inte helt friktionsfritt för en tänkande människa att behålla sin tro ograverad.

Jag tror mej även förstå viljan att försvara denna tro - den har ju trots allt burit dej genom livet - eller kanske är det du dom burit den och den har haft ett värde, den har haft en förklaring på ont och gott som fått räcka för stunden och varför ska man gräva i sånt som inte nödvändigtvis behöver grävas i - när världens barn i alla åldrar behöver allt vi kan avvara av kraft och energi?

Jag tror dessutom att du har helt rätt då du säjer att "teologi, ritualer, mantlar, förgyllda kyrkor//skymmer sikten".

Jag tror även att du vet det du behöver veta om påvar, korståg, bokrullar i Sinai, arkeologi i Jerusalem mm. även om det kan vara intressant så är det inte där någon sanning står att finna - antaganden däremot, och tolkningar i överflöd.

Du frågar hur du ska få reda på "mest om Jesu lära?" och det har jag inget entydigt svar på för det beror på om det du vill veta är av historiskt intresse eller "jesuspraktiken i vår tid". Idet första fallet är det väl att fortsätta borsta sand i utgrävningar och tyda tecknen på mer eller mindre vittrat papper - men i det andra,,, ja Jan då ligger världen öppen för den som vill leva sin kärlek, göra vad den i sitt hjärta tror är rätt - möjligen också genom att läsa de fyra evangelierna och försöka få en hint om vad begreppet människokärlek är och vad den vill av dej i din tid - och göra det.

Jag vet att inte ens det är lätt - fast man på så vis slipper en mängd ovidkommande och tyngande ballast som är mer till skada än nytta.
Men bara så kan kärlek levas och levs inte kärlek Jan - ja då finns den inte...
Inlägg #178: Postat: 2012-04-27 09:29:00
Jan Brunnegård
177/ Jag hade i många år ett anslag på kylskåpet "Bären varandras bördor så uppfyller du Jesu Kristi lag". Så hade jag en plåtskylt " Ge inte upp, Gud är inte riktigt färdig med dig än."I min Bibel har legat många lappar som "Dina pengar - förvaltar du åt Gud". God Morgon.
Inlägg #179: Postat: 2012-04-27 10:34:00
Bizon
#178 Tack och god morgon själv.

Ja Jan - lappar och skyltar i all ära,,, men är dom inte lite som de förgyllda kyrkorna.

De där med att uppfylla "Jesu Kristi Lag" förefaller ha fastnat i plikten - och som du kanske vet så är inte plit något som är värt att offra sitt liv för.
Nej Jan, kärlek kan bara levas - det andra är bara ett spel för de skenheliga - de som vill att det ska se ut som något det inte är.

Satt just på dass och bläddrade i "National Geographic" och landade i min vanliga gamla depression - insikten i att människan är jordens mest ovärdiga djur.

Detta faktum är så sorgligt just därför att vi inom oss har den helt motsatta potentialen, men som dock dödas på ett tidigt stadium - bland annat av religiösa vanföreställningar och bakvänt kortsiktig egoism - båda en konsekvens av det enda jag faktiskt hatar - nämligen "mänsklig dumhet".

Kan hålla med om att det inte är någon mening med att hata något som är genetiskt betingat, men det är svårt att fördra att det är som det är.
---------------
Förresten apropå Fröding - vet du vem som skrivit visan om "Gröna män och gråa män"? Och har du hört resten av den visan - jag tycker den är bra - och tyvärr alltför sann.

Och de där priset - det kan du ge till någon behövande - jag är just inte mycket för att vinna tävlingar eller deras priser - men tack i alla fall.
Inlägg #180: Postat: 2012-04-27 12:19:00
sunny
Janne: den roliga dikten finns i min Frödingsamling!Har skratta åt den i bland under ungdommen då jag läste poesi nästan jämt.
Showing page 9 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Laddar...