Skulle Jesus känna igen sig i kristendomen?

Showing page 7 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Inlägg #121: Postat: 2012-04-23 11:29:00
jan brunnegård
Bizon 118 / Lite mer om detta står i WWW.Dagen.se
Inlägg #122: Postat: 2012-04-23 19:11:00
Bizon
Jan den där länken fungerar inte.
Inlägg #123: Postat: 2012-04-23 20:39:00
jan.brunnegård
ska fungera antingen på

www.dagen.com

eller www.dagen.se
Inlägg #124: Postat: 2012-04-23 21:24:00
sunny
Bizon:Khali Gibran är en av mina absoluta favotiter alla kategorier.
Den här affichen fanns över mina barns sängar när de växte upp:



En kvinna som bar ett barn vid sitt bröst sade:
"Tala till oss om barnen."



Och han sade:
Ert barn är inte era barn.
De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv.
De kommer genom er men är inte från er.
Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar.

Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar.

Ty deras själar dväljs i morgondagens hus, som ni inte kan besöka, ens i era drömmar.

Ni må sträva att efterlikna dem, men sök inte att göra dem lika er.

Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt.

Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.

Bågskytten ser målet på det oändligas stig och Han böjer dig med sin makt för att Hans pilar skall gå snabbt och långt.

Låt dig i glädje böjas i Bågskyttens hand.
Ty liksom Han älskar pilen, som flyger, älskar Han också bågen, som är stadig.

av Khalil Gibran ur Profete
Inlägg #125: Postat: 2012-04-23 21:26:00
sunny
Men Bizon: att jag uppehåller mig vid Bergspredikan,Höga visan,Ordspråksboken o Predikaren i den just den här artiklen beror ju på att den ska handla om kristendommen o därmed om bibeln.
Inlägg #126: Postat: 2012-04-23 21:39:00
sunny
Janne B: Önskar du varit med mig i grottan i Slovenien där man hittat den s k "Människofisken". Ett litet djur som liknar en mask utan ögon o ända sedan livet uppstått i vattnet blivit kvar i sin grotta under alla dessa millioner år.
Men en tydlig länk till oss med skinn o färg som hos en nyfödd!

Det är kolmörkt o alltid 8 därnere o för dem är grottan hela universum.
Några få tas upp i en grund skål med vatten under sparsamt ljus så att man kan få se dem helt nära men inte ta i dem man skyddar dem för baciller
Vad jag plötsligt förstod vårt släktskap med alltet!

Men redogöra för Big bang eller evolutionen eller evigheterna i solsystemen tror jag inte vi människor har kapacitet till?
Min hjärna räcker i alla fall inte till.O vår tid här är ju bara en sekund i evigheten:hur ska någon hinna skaffa sig kunskap på djupet?
Kvinnan föder som bekant gränsle över en grav. I väntan på Godot
Men jag är väldigt nyfiken!
Inlägg #127: Postat: 2012-04-23 21:42:00
sunny
Bizon:Ja djuren använder kroppsspråket o de bryr sig inte om brist på status horunge o illa klädd utan de svarar på ens egen behandling av dem .
Men visst har jag mött sjuka djur :ofta de som blivit illa hanterade av människor eller andra djur:även djur kan mobba varandra
Inlägg #128: Postat: 2012-04-23 21:43:00
sunny
Men janne:jag har läst Profeten för mina ungar innan de kunde gå......
Inlägg #129: Postat: 2012-04-23 21:45:00
sunny
janne:Med det priset klassar vi nog den boken som en typisk Guldkalv hemma hos oss:
Inlägg #130: Postat: 2012-04-23 21:48:00
sunny
Janne: Följ nyheterna från USA:s bibelbälte eller ännu hellre val talen så storknar du snart av hat,skuld o skam.
Här hemma finns det bra ställen o dåliga.Ofta beroende på vem som leder en församling.
Inlägg #131: Postat: 2012-04-23 21:59:00
sunny
Janne 109 Kanske var det Simons död o uppståndelse som startade kristendommen? Han är ju en historisk person o hade ett snarlikt budskap.Men han ville förstås införa den nya religionen men våld.
Liksom kyrkorna gjort sedan starten.
Korståg,hundraårskriget,historiska långa krig i Europa o utanför o inte så historiska på NordIrland....
Inlägg #132: Postat: 2012-04-23 22:04:00
Jan Brunnegård
Om Simon var en historisk person så varför startade inte han en lärlkjungagrupp och evangelister som skrev sina vittnesbörd?

OM Jesus inte funnits hur kunde då först hundratals och sedan tusentals gå ut och förkunna hans budskap i hela den då kända Världen.

Satt det en redaktion någon gång någonstans kring år 70-100 och uppmanade folk att skriva de mest fantastiska berättelser.

Vore bra att få veta!
Inlägg #133: Postat: 2012-04-23 22:07:00
Jan Brunnegård
Sunny Jag har sett ett fantastiskt svt program om grottfisken i Slovenien. Visst föder det tankar....Liksom liv under sydpolen...
Inlägg #134: Postat: 2012-04-23 22:09:00
Jan Brunnegård
Sunny 130 Intygar att jag i 50 år följt de båda vazrianterna.
Inlägg #135: Postat: 2012-04-23 22:50:00
Bizon
Sunny - att du har en vaken erfarenhet av livet har jag aldrig betvivlat och förvånar mej heller inte över att du känt till Profeten och funnit värde i de tankar som där gives. Var i bibeln finner vi tankar med en sådan dignitet?
Värt att notera är att Kalill i det stycket om barnen och så talade om "bågskytten" och dennes kärlek - jag tolkar det som ett uttryck för en förhoppning om en älskande något som ser ett mål dit denne sänder sina pilar "oss alla".
Men även om jag verkligen finner mycket både vackert och genomtänkt i dessa hans tankar så kan jag inte svälja allt - förmodligen var det inte heller tänkt så, men att ge lite åt alla för att få så stor spridning som möjligt för de viktigaste budskapen kan vara en tanke så god som någon.
Det jag förutom det tycker om med hans verk är att jag ännu inte hört att det missbrukats - bibelns historier är ju förutom att dom verkligen är rätt grymma och blodiga också som spridare av det religiösa budskapet orsak till väldigt mycket lidande.
Inlägg #136: Postat: 2012-04-24 00:21:00
Janne B
Bizon o Sunny / efter att ha läste våra senaste inlägg så ser jag att jag inte har mer att ge i denna debatt. Det blir bara omtugg. Det är minst tionde gången under min tid här på Sourze som jag varit inne i väldigt lika debatter.Så rätt så uttröttad är jag. Sunny o jag har flera ggr sagt varandra att en troende aldrig logiskt kan vinna över en ateist.Om jag säger att jag har haft en kristusgemenskap genom hela livet och ni säger att han aldrig funnits! Vad finns då mer att säga? Jag beskylls som medskyldig till korstågen och annat otyg.Men när har någon här gått igenom vad Islam hade för sig runt hela Medelhavet från år 700 till 1918? Go natt kära vänner.
Inlägg #137: Postat: 2012-04-24 01:09:00
Bizon
Jo då Janne - nog förstår jag dej, föreställer mej även att du kikat på tråden om Afrosvenskarna som vill träffa Liljeroth - där jag tar upp just detta i mitt sista inlägg till dej där.

Men att du blir beskylld är inte riktigt sant - att kristna både blivit förföljda och förföljt är däremot sant - men det gör inte tron mer eller mindre sann - din personliga kristusgemenskap har jag ingen anledning att tvivla på att det är som du säger - det är din upplevelse och den är din - om den kommer från faktiska omständigheter eller från din fantasi kan väl varken du eller jag med säkerhet säja - det viktigaste i det fallet är att du får ha den så som du har den - vill du prata om det så gör du det ingen tvingar dej.

Troende har dock ofta ett inre tvång att berätta om sin tro vilket inte andra kan lastas för heller.
Det är det jag menar med att troende borde få en egen radiokanal där dom kan få berätta ostört för varandra om sina övertygelser - det jobbiga är att tvingar konstatera att folk faktiskt på fullt allvar ägnar sej åt dylika saker.
Till den kanalen kan till exempel gumman vända sej som tyckte att det var för lite gudstjänster i radion - där skulle hon kunna få gudstjänst för jämnan.
Och jag som hellre lyssnar på och ibland deltar i debattprogram kan få ha en profan kanal för sånt som kanske inte är så kul för kristna.

Sedan kan jag inte tycka att det du säjer om muslimer i #136 är så relevant i sammanhanget - som jag brukar säja - ett ont förtar inte ett annat ont - det blir ju faktiskt dubbelt så ont.

fast i det skulle nog inte Jesus alls känna igen sej för islam var inte uppfunnen än på hans tid - även om kristendomen genom sina famlande maktambitioner de facto bäddade för islam redan från ruta ett - precis som judendomen bäddat för kristendomen - katolicismen för protestantismen och hela rasket för övrigt för allehanda frikyrkor med var och en sill lilla knorr på tolkningen...

Man skulle ju kunna tro att alla borde bli nöjda eller åtminstone medelnöjda - men icke! Och då kommer vi in på det där slitna begreppet "den rätta läran" "den rätta tron" och synen på "de andra" som hedningar eller otrogna hundar.

Tyvärr tvingas jag inte kunna så mycket annat än att konstatera att - sådan är människan - till sin avbild har människan även skapat sin gud - denne är heller aldrig nöjd - och ligger i fejd med antingen den ene eller den andre...
Inlägg #138: Postat: 2012-04-24 09:42:00
Jan Brunnegård
God morgon o God dag Bizo
Inlägg #139: Postat: 2012-04-24 13:43:00
Bizon
Jan #138
Nu är du inte generös mot mej, men om du bara visste vilka utvikningar jag skulle kunna göra kring din korta önskan som nog med lite god vilja och fantasi kan tolkas helt efter vad tolkaren vill få det till precis som med de flesta andra texter - men jag väljer en dag som denna så klart det mest positiva jag kan tänka mej då jag i grunden är pessimist och dessutom fortfarande i trotsåldern.

Ja - så då förstår du att det finna mycket att dryfta om dina sex små ord.

God morgon själv förresten eller dag får jag väl tillstå - och att det hittills varit goda sådana av båda sorter kan jag försäkra.

Har varit och veckohandlat så det räcker för ett bra tag framåt - skönt att slippa gå till affären för ofta.

Nu hemma under fågelsången - tussilagona trivs av någon underlig anledning längs vägarna - skillorna gör trädgårdarnas gräsmattor blå - 10 kronor lådan för jordgubbarna - en "äta snartmogen" St Augur för halva priset, en bit 86 chorizo och en rumstempererad porter på uteplatsen gjorde det hela tämligen uthärdligt - hoppas det håller i sej.

Hälsade också på morsan på hemmet - hon strålade som belåtenheten själv och talade om att henne fick man minsann inte därifrån frivilligt - kan det bli bättre?
Inlägg #140: Postat: 2012-04-24 14:20:00
Jan Brunnegård
Bizon.Generös kan man vara om man känner att man har ngt mera att ge. Jag känner mig bara uttröttad. Men med GOD menar jag exakt det. Avstår teologin o filosofin tills jag känner mig starkare. Teknik etc är enklare.
Showing page 7 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Laddar...