sourze.se
Artikelbild

Vem vill plåga en ensam ung kvinna?

När hon går steget längre och låter sig fotograferas bunden till händer och fötter under flera veckor i en fotografs villa slutar det illa.

Gertrud Hellbrand
Vinthunden
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2004


Vem vill plåga en ensam ung kvinna? Med dessa ord söker Gertrud Hellbrands huvudperson kontakt i debutromanen "Vinthunden". Instängd i ett chatrum på Internet bakom anonymitetens mask jagar hon bekräftelse av sado-masochistiska män som vet att lukta sig till en stukad själ. När hon går steget längre och låter sig fotograferas bunden till händer och fötter under flera veckor i en fotografs villa slutar det illa.

Hellbrand född 1974 tecknar ett mångbottnat och psykologiskt fullödigt porträtt av en kvinna som skadskjutits och hämmats känslomässigt och vars usla egenvärde blockerar henne i jakten på sann kärlek. Hon tröstar sig med fysisk smärta och tänjer förnedrandets gränser. Snapshots från barndomen växlas med nutid och även om det parallella, kronologiskt uppbrutna berättandet är ett något överrepresenterat knep idag har Hellbrand valt rätt form åt sin historia.

Flickan som ville vara pojke växer upp främmande inför och äcklad av sin kropp. Hennes avvikande sexuella längtan efter kvinnor blir avvikande just därför att hon själv har så svårt att acceptera och fullt ut anamma den. Hon är värdelös och förtjänar ingenting och för att undkomma besvikelser och svek raserar hon varje ansats till lycka.

"Vinthundar" väcker frågor av aktuell karaktär, inte minst den om offer och gärningsman. Hur ska en människa finna självrespekt samtidigt som hon klassar sig som offer för omständigheterna?

Hellbrands debut är en ruggigt tragisk skildring av utanförskap och självmisshandel, traditionellt konformistiskt skriven, tyglad och med distans, men tämligen klockren i sitt uttryck. Den biter sig fast och skakar om.

"Vem vill plåga en ensam ung kvinna" ingår i serien Boken har inget sista datum

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2011 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: