sourze.se
Artikelbild

Levnadskonstens almanack

"Jag läste ordspråken dagligen och om och om igen under ett års tid och genast fick jag något annat att koncentrera mig på än mina oroliga tankar. Ordspråken var till stor hjälp för mig och fick mig att förstå livet bättre."

Det finns många olika ordspråk och tankar i litteraturen, som skulle kunna vara oss till hjälp på livets väg. Bokhandlarna säljer böcker fulla med kloka citat och ordspråk, som man ibland frestas att köpa, fast de för det mesta är dyra. Man ögnar igenom böckerna och håller i stort med om allt klokt som där sägs. Att följa de goda råden, är emellertid lättare sagt än gjort, men det råder inget tvivel om att ordspråken ibland skulle kunna påverka livet på ett gynnsamt sätt.

Vid ett tillfälle, när jag var yngre, tyckte jag att livet var så komplicerat att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Jag kom fram till att de människor som sagt kloka saker i livet och dessutom fått detta publicerat, måste ju ha upptäckt viktiga saker i livet, värda att läsa och ta del av. Därför köpte jag en bok med ordspråk i, som jag dagligen funderade över. Boken hette "Levnadskonstens almanack" och den hjälpte mig oerhört mycket i en svår tid av mitt liv. Jag läste ordspråken dagligen och om och om igen under ett års tid och genast fick jag något annat att koncentrera mig på än mina oroliga tankar. Ordspråken var till stor hjälp för mig och fick mig att förstå livet bättre.

Så småningom övergick jag till en annan bok, som också den blev till hjälp och stöd för mig. Kanske är det så, att för att kunna förändra ett destruktivt mönster, måste man ideligen nöta in andra möjliga sätt att se på tillvaron. Det sägs att man behöver tänka på och upprepa ett budskap för sig själv sextio gånger, för att man ska kunna ta det till sig. Det tror jag stämmer.

Ett ordspråk som jag tycker är bra är japanskt och lyder så här: "Den som hellre ler än rasar är alltid starkare." Ett mycket intressant ordspråk att fundera över tycker jag, men ack så svårt att applicera på det egna livet! Jag är däremot övertygad om, att om jag och många andra med mig skulle lyckas följa rådet i det ordspråket, skulle många problem kunna undvikas och mycket vara vunnet.

Då skulle aldrig många hårda, onödiga ord ha uttalats, som kanske har förändrat ens liv.
Då kanske ett leende skulle ha vänt situationen till något ljusare och hoppfullare.
Då kanske livet i många fall skulle ha varit lättare att leva, både för mig själv och andra.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2009 12:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: