sourze.se
Artikelbild

Lägg ägg!

"Genoms dagens förädling lurar vi hönsen att lägga ägg varje dag. I Sverige förbrukar vi 1,9 miljarder ägg per år, eller 215 stycken per år och person. Enbart under den kommande påskveckan stoppar vi i oss 70 sjuttio miljoner ägg!"

I min barndoms Lappland född 1932 var ägg en säsongvara - hönsen värpte ej vintertid i de helt mörka ladugårdarna. Varje höst lagrade vi dagligen några ägg ytterligare på det svala salsgolvet. Dessa rullade vi en gång i veckan för att de skulle hålla sig färska så länge som möjligt. Om vårarna samlade vi sjöfågelägg, främst från knipa i holk, de användes enbart till matlagning och smakade tran.

Genoms dagens "förädling" lurar vi hönsen att lägga ägg varje dag. I Sverige förbrukar vi 1,9 miljarder ägg per år, eller 215 stycken per år och person. Enbart under den kommande påskveckan stoppar vi i oss 70 sjuttio miljoner ägg!

Kan man snurra ett ägg snabbt är det kokt, snurrar det sakta är det okokt. Luftblåsans storlek i ägget blir större med tiden. Ett färskt ägg sjunker i vatten, ett gammalt däremot flyter upp till ytan!

Att vara tupp i en hönsgård behöver ej vara jobbigt. Tamhönan har nämligen en spermieficka, och i den kan hon förvara tuppens spermier levande och helt funktionsdugliga i minst två månader!

Strutsen lägger det största ägget av nu levande fåglar. Det är 15 - 20 centimeter långt - jag äger ett sådant, under strutsstrid bortrövat från Kalahari-öknen, och skalet är så tjockt att det håller för en kvinna på 128 kilo att stå på!

Dvärgkolibrin lägger det minsta ägget bland världens fågelarter, mindre än 10 mm i diameter. Vår svenska hackspett, den större, ruvar sina ägg, hör och häpna, endast i tio 10 dygn!!!

Under de sista dagarna före kläckning kan kycklingen och mamman/pappan kommunicera med varandra. Hotar en fara ser föräldern till att kycklingen ej piper genom skalet!

Hur kan en fågelhona som lägger sitt livs första ägg veta vad detta är och hur det skall hanteras? Hur kan storspovshannen veta att han ensam skall ruva de ägg hans hustru lägger? Så snart hon lägger de fyra, alltid fyra, spoväggen, vänder hon direkt på högklacken och flyger söderut. I samtliga fall, detta gäller även människan, handlar det inte om så kallad ”moderskärlek” eller numera fadersdito, utan helt enkelt om KEMI - hormoner i många former styr det mesta av vårt beteende även vad "make a baby” beträffar!

För övrigt föreslår jag att Judas Iskariot utses till äggproducenternas skyddshelgon! För utan Judas angiveri hade det inte blivit någon påsk med förbrukning av 70 miljoner ägg.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2009 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: