sourze.se

Bry er om människor - Och om miljön!

Det är nyttigt att ibland filosofera över det faktum att alla saker vi äger, all mat vi äter och allt vi tillverkar kommer från naturen. Vi är helt beroende av de tjänster naturen gör oss.

- Jag vet att du bryr dig om miljön, men människorna då?

Sånt får jag höra titt som tätt. Det är svårt att svara på så dumma frågor.

Sen när kan någon människa klara sig utan naturen, utan vattnet och utan luften? Jag vet visserligen att det i åratal försigått forskning i gamla Sovjetunionen för att skapa självgående ekosystem utan koppling till planeten Jorden. Det har något med erövringen av rymden att göra. Jag har också läst science fiction-böcker där människor koloniserar Mars, skapar en atmosfär där och får marken att grönska. Fast växtfröerna kom förstås härifrån.

Det roliga är att samma personer som ställer ovanstående fråga ofta tycker att vi miljöpartister är korkade och orealistiska. Det är ju bra att det är ömsesidigt.

Det är nyttigt att ibland filosofera över det faktum att alla saker vi äger, all mat vi äter och allt vi tillverkar kommer från naturen. Vi är helt beroende av de tjänster naturen gör oss.

Tänk bara på en sådan livsnödvändighet som vatten. Det är lätt att tro att det är våra reningsverk som förser oss med rent vatten. Men om inte ekosystemen fungerar skulle vi ha stora problem. Reningen av vattnet är beroende av naturens processer. Avdunstning, regn, upptaget i växter, flödet genom marken - det förser oss med det grundvatten vi behöver. Om skogar och annan växtlighet försvinner tar sig vattnet inte ner i marken på samma sätt längre, det spolas bort på ytan och ut till havet. Grundvattnet förstörs.

Man kan också tro att det är bönderna som ser till att växterna vi odlar får näring. Att näringen kan tillverkas i fabriker och skyfflas ut på åkrarna. Så är det inte. Det växterna behöver finns till största delen i jorden. Bakterier och andra små organismer ser till att i lagom takt bryta ner mineral till användbara former. Vissa bakterier och växter binder in kväve ur luften och tar ner det i marken, till nytta för många av våra matväxter som behöver kvävet men inte själva kan ta det från luften. Det är känsliga ekosystem som måste behandlas varsamt.

Så visst kan den som tänker kortare än näsan räcker tycka att vi bryr oss för mycket om bakterier och träd.

Jag anser att vi människor har ett moraliskt ansvar att avstå från att utrota arter. Vi har ingen rätt att bestämma vilka arter som ska få finnas och inte. Men det finns också ett uppenbart egenintresse för människan att bevara artrikedomen och ekosystemen. I regnskogarna finns mängder av arter som är mycket dåligt kända. Kanske finns där botemedlen mot svåra sjukdomar. Kanske en växt som kan förädlas och mätta världens hungrande. Varje gång människan förstör stora komplexa ekosystem skapar vi problem för oss själva.

Det är dumt och insiktslöst att tro att det finns en motsättning mellan miljö och människor. Alla som bryr sig om människorna borde också bry sig om miljön.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2007 20:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: