sourze.se

Alla invandrare till hufvudstaden?

Min artikel "Klart invandrarna vill bo i Tensta", fick mestadels negativ kritik. Tänkte därför förklara mig närmare.

I och för sig var det min tanke. Att väcka debatten. Att det är faktiskt inte bara är synd om invandrarförorterna, som i det här fallet fick exemplifieras av Tenstaborna.

Bland kommentarena var det flera som påpekar att jag nog inte vet vad jag pratar om. Ingenting kan vara mer fel. Jag vet mycket väl vad det handlar om. Jag jobbar med invandrarbarn i just Tensta. Känner flera familjer. De säger själva att de inte vill flytta. De känner samhörighet här. Trivs. Det som oroar dem är att barnen inte får svenskan. Att det språk som talas runt dem inte håller nog hög kvalitet, om man nu kan säga så.

Det svenska språket är ju trots allt nyckeln till det svenska samhället. Utan språket är du ingenting, och det gäller i ännu högre grad invandrare än svenskar. Utan korrekt svenska ger det arbetsgivaren enkel anledning att inte ge dig ett jobb.

Sen håller jag fullt med om att din bostad inte alltid är egenvald. Det gäller i allra högsta grad Sthockholm. En stad med allt sjukare bostadsmarknad. I Stockholm kan du inte välja att bo var du vill. Har du inte pengar är du förpassad till förorten om nu innerstaden egentligen är något att eftersträva....

Här kan man fråga sig, måste man då bo i Stockholm, där det för alla utan mycket pengar är svårt att få en bostad? Varför inte välja Örebro? Eller Karlstad, kanske Falun eller Happaranda? I dessa städer är integrationsproblemen inte lika stora. Du slipper sätta dina barn i skolor med över 90 procent invandrare. Språket blir bättre.

Då säger du. Invandrare har väl lika stor rätt att bo i Stockholm som alla andra. Visst är det så. Men faktum är ju precis som många kommentarer, och många invandrare säger själva. Språket i invandrarförorterna är för dåligt. Man skulle kunna gå så långt som att säga att flytta från landsorten till stockholmsförort är att göra sina barn en språklig otjänst. Speciellt om det handlar om dessa förorter. Jag har själv erfarenhet av detta. Har fått barn i mina grupper från andra delar av Sverige. Helt överlägsna språkmässigt.

Men där kommer vi in på samhörigheten igen. De vill Tensta. Där finns deras landsmän, deras kultur. En trygghet, i en annars ny och osäker värld.


Om författaren

Författare:
Patrik Åkerman

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2001 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: