Skulle Jesus känna igen sig i kristendomen?

Showing page 10 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Inlägg #181: Postat: 2012-04-27 12:41:00
sunny
Bizon:Även jag tycker att planeten jorden inte förtjänat människan:
Vi är en av mycket få arter som dödar mera än vi äter .

Jag är mycket skeptisk till "inlärd" religion.
Med detta menar jag att i en del länder är alla muslimer,i andra hinduister etc.Slumpen?
Givetvis inte.Ett litet barn föds o det är ett blanskt ark förutom de genetiska koderna.
Min filosofigubbes tes:
- "För att undvika att bli en produkt av din miljö måste du vara kritiskt medveten om den" följs nog inte av många?

För katolikens barn blir katolik,protestantens protestant,buddismens buddist osv. Min favorritteolog Søren Kierkegaard skrev en gång så här:
-"Ifall Danska kyrkan lärde ut den religionen att månen är en grön ost så skullle majoriteten av Danmarks befolkning om 100 år tro att månen är en grön ost."

Detta var ju 18 000 tal o många kunde inte läsa här uppe heller men det ligger en del visdom i detta.

Varför läser man inte in sig på så viktiga ting själv utan "ärver" det av andra? Varför utgår man ifrån att den tro man vuxit upp i är sann o bättre än andra åsikter?
Varför vill man inte ens ta reda på hur andra tänker?
Hur "äkta" o "egen" är en tro man fått av hela sin omgivning sedan man föddes?

Några omskrivna personer har utgjort undantag som drottning Kristina ,vars far stupade för protestantismen Henrik den VIII som var menad till en hög ställning i katolska kyrkano andra, men synar man deras motiv är det alltid profiten som har genererat svängningen.

I bland undrar jag ifall man måste växa upp utan föräldrar o socialt sammanhang somm jag själv för att börja leta efter en tro på egen hand?
Någon som vet???
Inlägg #182: Postat: 2012-04-27 12:41:00
Jan Brunnegård
DIKTEN rymmer en stor portion byastämning,enkel psykologi, normal avundsjuka, härlig dialekt mm. Genialiskt skrivet av en lätt galen person. Ungefär som mig ;-
Inlägg #183: Postat: 2012-04-27 13:00:00
Jan Brunnegård
181 / Viktors Tomten har väl funderingar kring frågan som inte låter lösa sig. Jag har alltid känt för honom då han vandrar från bod till loft och övervakar de kära och funderar och funderar...
Inlägg #184: Postat: 2012-04-27 15:03:00
Bizon
Sunny - Jo vi är i mångt och mycket inte mycket mer än produkter av vår tid som i sin tur är en konsekvens av alla händelser sedan tidens morgon - inget vi egentligen så här i efterhand kan göra så mycket åt.
Men vad vi kan göra är att värdera vår omvärld och försöka välja den väg som leder mot det vi "tror" är bättre än det som varit.
Ibland verkar vi ha valt rätt, men ibland också fel.

Apropå det du säjer om att växa upp utan en omgivnings förväntningar och sammanhang. Hörde en historia om några av den tidens lärda i Grekland då Herakles fortfarande kunde skönjas i skuggorna.
Man ville då försöka lära sej gudarnas språk emedan man antog att det var på grund av vår bristande förståelse som gudarna inte nedlät sej till att säja någonting.

Eftersom man antog att gudarna talade det ursprungligaste av de ursprungliga språken så skulle även människan tala detta språk om ingen tvingade på dom det mänskliga.

De lärda skaffade alltså fram ett fyrtiotal små ännu inte talande ungar och förbjöd deras skötare att yttra ett enda ord i närheten av barnen så att dom kunde höra.

De lärda förhörde sej emellanåt via ombud om att barnen växte och mådde bra, vilket det sas att dom gjorde.

Då tre år hade gått anlände de lärde för att äntligen få veta om deras teorier stämde och förhoppningsvis få höra gudarnas språk.

Med stor förväntan flockades dom utanför den inhägnad som skiljde de fyrtio barnen från resten av världen.

Barnen som först varit lite blyga började så smått närma sej de lärde och så småningom även klättra upp i en och annan skäggig gubbes knä.

Men de lärde ville inte tro sina öron då barnen bräkte glatt till varandra då dessa kunskapens och sanningens sökare bjöd de små liven på lite medhavda godsaker.

Visst försökte de lärde tyda barnens språk, men insåg till slut att även om det inte var ogörligt så skulle dom lika gärna ha försökt tyda de får som barnen fick sin mjölk från - dessa djurs läten var de enda i språkväg som barnen hört och barn är experter på att härma - kanske förstod barnen även fåren bättre än någon annan som aldrig ens försökt förstå gudarnas språk.

Hur det gick för de små liven förtäljde inte historien, men man får anta att det blev goda medborgare också av dessa så småningom - som Kreti och Pleti i allmänhet, snickare, mammor, politiker och präster - för som vi ju vet eller de flesta av oss så är människan ett mycket anpassbart djur.
Inlägg #185: Postat: 2012-04-28 19:10:00
sunny
Janne:
Ja även Viktor Rydberg finns i min diktsamling.När jag var ung läste vi mycket dikt högt för varandra,Roffe o jag .Även barnen lärde sig många dikter utantill tidigt genom att lyssna.
Dagermans "En hungrig människa mindre betyder en broder mera" kan sonen fortfarande i sömnen.

Att se min lilla sondotter på scenen i huvudrollen Skorpanhos Astrid Lindgrens bröderna Lejonhjärta i går kväll gjorde mig varm om hjärtat.
Där möts ju de döda brödern i Nangijala efter döden.Jag har sett det i flera dödsannonser för just barn.
Astrid Lindgren har en stor plats i mitt hjärta.

När bröderna till slut hoppade emot ännu en död grät jag faktiskt!
Inlägg #186: Postat: 2012-04-28 19:14:00
sunny
Bizon:ja talet lärs ju genom härmning:utan förebilder inget tal.

Jag borde veta för inte många talade till mig när jag var barn,det var helt tyst på dagarna hemma hos fostermamman, vilket fick mig att börja läsa innan jag började tala.

Ännu i dag känner jag mig bekvämare med att läsa o skriva trots min dyslexi som jag struntar iän att tala med folk.
Inlägg #187: Postat: 2012-04-28 20:26:00
Jan Brunnegård
"Ja jordens skatter får vem som helst" sjungs det i Guldgrävarsången, ofta framförd av "Lapp-Lisa" på 1950-60 talen. Det är ju inte riktigt sant men nog känns det som mina främsta skatter o värden ligger i psalmer, såmnger, poesi, viss skönlitteratur osv.Min långvariga sjukdomshistoria har medfört att jag blivit rätt fysiskt ensam, folk har dött eller mår sämre än vad jag gör osv.Vi når inte varandra med bil längre. MEN min Kulturskatt lever i mig och kring mig.Rostar ej o kan ej tjuvas! HURRA-
Inlägg #188: Postat: 2012-04-28 20:35:00
Jan Brunnegård
Sunny 181/ När jag var barn o ung på 1940-50 talen så var det så vanligt med ca 4 barn i varje familj. Men jag har senare sett att möjligen ett barn av fyra har följt noga i föräldrarnas fotspår vad gäller tro,politi,idrottsintresse osv. Alla barnen har i stort sett fått samma kunskap, sett föräldrarnas engagemang osv. Men dragit fyra olika slutsatser.Det betyder att i den svenska miljön stå ställs nästan alla unga i ett val i åldern 15-20 år. Jag tycker det ser ut som rätt fria val.MEN om det utanför hemmet finns en tät kristen miljö eller tät socialistmiljö - då blir utfallet annorlunda. / Det torde finnas många muslimska miljöer där det är nästan helt omöjligt att ens visa sig "ljummen" till budskapet./ Men Sverige är en multikultur, blandkultur där jag inte ens blev halshuggen för att ha hoppat av konfirmationsläsningen 1951.
Inlägg #189: Postat: 2012-04-29 19:06:00
sunny
Janne. Lyckligtvis! Då hade vi inte haft någon Janne B på Sourze o det behöver vi.Jag saknar för övrigt Birgitta S.

Vi har inte råd men några Breivikar i vårt land men vi får kanske se dem här ändå?

Min farmor som aldrig visste om att jag fanns till var mycket god vän med Lapp-Lisa!

Jag har alltid varit ensam även i sällskap men liksom du blir jag mera inaktiv nu:främst för att jag sedan 10 år inte kan lämna R ensam hemma,men oxå för att alla hans vänner är borta sedan länge o de flesta av mina få oxå.
Hos R är det de 88 åren: mina vänner har dött i olika sjukdommar.

Men litteraturen o musiken har jag ju alltid haft .
O barn o barnbarn o vännerna på nätet!

Inga av våra barn eller fosterbarn har visat några religiösa tendenser ännu.
Men ingen vet:den enda gånge jag älskat en kvinna var hon ,som var starkt ateist,plötsligt troende katolik! Vid 40 års ålder!
Slut på kärleken :
Inlägg #190: Postat: 2012-04-29 20:20:00
Jan Brunnegård
189 / Saulus gjorde en helomvändning i Damaskus occh blev Paulus. Av förföljaren blev det kristendomens första stora organisatör mm. / I kväll har ett f d Jehova Vittne berättat om hur han lämnade den rörelsen för ett friare samfund. Han framträdde i Missionskyrkan 100 meter från mig.Kunde tyvärr inte gå dit men jag får säkert ett referat...
Inlägg #191: Postat: 2012-05-01 22:07:00
sunny
Ja Janne.Flera jag känner till har lämnat en sluten sektliknande tro för ett friare samfund.Men att gå ifrån ateist til katolik!O hon var absolut INTE dum:hon är en mycket känd o hyllad författainna både då o nu.Så jag begriper ingenting.
Inlägg #192: Postat: 2012-05-01 22:30:00
Bizon
Sunny "191
Inte jag heller - kikade bakåt i tråden för att se vem du talar om, men hittar inte "O" vem har bytt ateism mot katolicism?

Inte för att jag anser att något sånt egentligen är så anmärkningsvärt - folk gör så mycket tokigheter av och till - det kan ju vara ett tillfälligt överslag - det är inte så ovanligt att folk med lite känsliga inren hamnar på hisspan ett tag, eller i en del fall lite nu och då - Fröding är bara ett av många exempel - Ann Hebelein är en annan känd fortfarande aktuell profil som talat offentligt om sina svårigheter att få ihop sej själv med sin omvärld och tvärt om.
Ett annat känt exempel på åldersrelaterad religiositet är Faan som inte nog med att vederbörande läser bibeln precis som hen vill även inte spelar fotboll.
Inlägg #193: Postat: 2012-05-01 23:08:00
Annika Widén
Hej!
Jag förstår inte vad det skulle vara för fel om någon som är ateist blir katolik.
Inlägg #194: Postat: 2012-05-02 00:55:00
Bizon
Annika #193
Om det är fel eller ej är det nog ingen nu levande som kan svara på då ju ingen med absolut säkerhet kan säja vad som är sanning. Varken i fallet ateism eller i fallet katolicism - det enda man kan fundera över är hur det kommer sej att en som tidigare förmodligen på logisk väg konstaterat att det inte finns någon gud i den skepnad kristenheten målar upp vilket i och för sej inte är så svårt, men därifrån slår över helt i dess motsats med att erkänna sej till en slavreligion som i sin dogmatik inte inbegriper någon logik alls och som dessutom i praktiken innebär en underkastelse till en patriarkal hierarki utan dess like annat än möjligen i China och Ryssland.
Är inte det i alla fall lite märkligt?
Inlägg #195: Postat: 2012-05-02 10:03:00
Leif Erlingsson
sunny, en ateist är mer mottaglig för att hamna i ett slutet religiöst sammanhang än en person som tror på en andlig verklighet eftersom minsta personligt bevis för att ateismen är falsk rycker undan hela den världsbilden, och presenteras då något mer rimligt så tar hon nog tag i det likt en drunknande som rycker i vad den får tag i.
Inlägg #196: Postat: 2012-05-02 11:33:00
Bizon
Leif #195
Inte för att det spelar så stor roll, men jag undrar om det stämmer att en ateist är mer mottaglig för religiösa sammanhang än en person som redan har en religiös tro?
Hur tänker du dej att ett "minsta personligt bevis för att ateismen är falsk" skulle se ut?
En följdfråga blir i vad "något mer rimligt" skulle vara som skulle väcka en ateists religiösa tro?

Din tanke att ateisten inom sej skulle känna sej som en drunknande som söker någon sorts räddning från sin ateism verkar inte helt förankrad i verkligheten.
Inlägg #197: Postat: 2012-05-02 12:36:00
Leif Erlingsson
Man tänker sig inte hur ett sådant bevis känns, man känner det.
Inlägg #198: Postat: 2012-05-02 14:44:00
Leif Erlingsson
Men om jag ändå ska vända mig till intellektet:  - En upplevelse som omöjligt kan förstås med den gamla världsbilden, som därför för den upplevande bevisar att den gamla världsbilden är ofullkomlig.
Inlägg #199: Postat: 2012-05-02 14:45:00
Leif Erlingsson
Och "något mer rimligt" blir då en modell som tycks ge en förklaring.
Inlägg #200: Postat: 2012-05-02 14:47:00
Leif Erlingsson
Detta är inte min tanke:Din tanke att ateisten inom sej skulle känna sej som en drunknande som söker någon sorts räddning från sin ateism verkar inte helt förankrad i verkligheten.
Showing page 10 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Laddar...