Skulle Jesus känna igen sig i kristendomen?

Showing page 4 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Inlägg #61: Postat: 2012-04-14 23:09:00
Janne B
Sunny 57 Bra början till en definition... Mitt bekymmer är att folk menar helt olika saker med myt. Som t ex rena skrönan. MEN i skrönor sagor finns inga tidsangivelser, riktiga orter, rikta namn på härskare,floder, stater mm.
Inlägg #62: Postat: 2012-04-14 23:11:00
sunny
CMO: Jag började mitt aktiva sökande efter sanningen när jag just fyllt 4 århar hittat mina lappar från hösten 1948,o fått ärva den bibel jag kladdade i då så jag vet exakt o då hade ingen hunnit hjärntvätta mig även om sådana försök gjordes när jag uppnått skolåldern.
Men då vad det för sent:jag hade lärt mig att vara kritisk emot varje påstående från en vuxen människa eftersom de flesta vuxna i min omgivning faktiskt ljög o det var ganska enkelt att konstatera.
Barn mötte jag senare.
De sände mig till söndagsskolan när jag var runt 2 år.Det hjälpte mig mycket med läsningen:jag fick låna kristna barnböcker av den snälla fröken.
Inlägg #63: Postat: 2012-04-14 23:13:00
Janne B
Sångerskan Christina Gunnardo, Vårgårda,som stod mig nära, sjöng ofta om de tysta skyarna.Man kan höra henne ibland i Andliga Sånger.
Inlägg #64: Postat: 2012-04-14 23:22:00
sunny
Janne:I många skrönor kan man känna igen historiska skeenden fast utan tid,plats o exakt dokumentation.En sådan är skrönan om Syndafloden.Vi förstår att Noa inte fick tag i två exemplar av vartenda djur på jordeno hans jord var i alla händelser en liten platt ort i mellanöstern:
Vad vi vet i dag är att det varit en mycket stor översvämming runt tid o plats o att de som tog sig upp i bergen eller varför inte byggde en båt? överlevde.Vid Nilen bodde man ombord på båtarna så detta kan Noa o hans familj o även hans husdjur ha gjort.

Vi tror inte rikktigt på de mytiska händeleserna runt Sodom O Gomorra I dag vet man att homosexualitetet inte utläser jordbävningar men nutida utgrävningar har faktiskt funnit det man tror kan ha varit rester av de här städerna just där de enligt bibeln kan ha legat.O spåren efter jordbävningarna.

Så har vi säkert myter som bygger på någon gammal saga som berättats så länge att man kommit att tro att den måste han ett äkta ursprung?

Så myter kan vara så mycket.Vi har en del rent nordiska.Från de första människorna Ask O Embla o framåt.
Inlägg #65: Postat: 2012-04-14 23:23:00
sunny
Jag har en inspelning med en man som bryter på finlandssvenska.
Inlägg #66: Postat: 2012-04-14 23:26:00
sunny
Leif:mitt liv lägger jag inte i någon annans händer:då smiter jag ju från mitt annsvar!!
Men som 17 åring helt ensam försökte jag lägga det i händerna på Den över 20 år äldre käre:det gick inte så bra föränn jag tog mitt medansvar när dottern omkom
Inlägg #67: Postat: 2012-04-15 01:59:00
Jan Brunnegård
Sunny 64/ Ja detta kan jag ju inte något att invända emot, det är väl i stort så jag tänkt sedan 20 års åldern. Ibland när vi enkla människor ser en händelse så tror vi att den har samband med en nyss inträffad orsak. Nu brukar vi dock tänka efter, det är inte alltid orsak o verkan på detta enkla sätt. Men när det blev jordbävning så att "förlåten rämnade i Templet" då trodde sig alla veta orsaken. Men numera tänker vi ett tag till. Tack så länge.
Inlägg #68: Postat: 2012-04-15 13:12:00
Thomas L. Aabo
Länk: sv.wikipedia.org

Det visar sig att myten om Gefions Plöje har en historisk händelse som ursprung. Öresund bildades för mer än femtusen år sedan då Östersjön vattenyta stigit så mycket att den svämmade över vad som tidigare var en dalgång.
Då Öresundsbron hittades hittade man stammar fråm 5 500 år gamla träd
Inlägg #69: Postat: 2012-04-15 14:47:00
Jan Olsson
#68 - Var väl synd,tänk vad trevligt med en dal,kunde Du ju tagit dig i den Thomas! - Jag menar över den,såklart! - Hahahaha!!
Inlägg #70: Postat: 2012-04-15 16:50:00
Jan Brunnegård
Vi västgötar är värst ..Mot slutet på istiden så bildades en väldig damm av grus och is mellan Vänern och Vättern. Den liksom stödde sig mot berget Billingen, norra ändan. Från flyg ska man kunna se resterna av detta i form av några grusåsar. Men så en dag i vårsolens glans så brast dammen och enorma vatten mängder spolades ner över södra Västergötland,Halland o delar av Småland.Så där ser man massor av spår av det än i dag i form av grus, sjöar mm. Norr om dammen kvarstod den väldiga Västgötaslätten med sveriges bästa? jordbruksmöjligheter.//Geofin , ha ha ha....
Inlägg #71: Postat: 2012-04-16 10:56:00
Lars-Erik Molin
Sunny, mitt intryck är det verkar som om du plockar ur Bibeln och andra källor vad du finner vara lämpligt för din något förvirrade världsbild.
Att Jesus inte skulle vara skrivkunnig motsägs av att det faktiskt står att han skrev.
Joh: 8:6 Detta sade de för att snärja honom och ha något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och skrev med fingret på marken. 7 När de stod kvar och frågade honom, reste han sig och sade: "Den som är utan synd må kasta första stenen på henne." 8 Och han böjde sig ner igen och skrev på marken.

Eller tillhör detta det som du inte anser tillhöra det som passar din världsbild...
Inlägg #72: Postat: 2012-04-16 12:13:00
Jan Brunnegård
Välkommen i gänget Lars-Erik Molin,vem du än är. Men jag och många andra har funderat på om han skrev en text eller om han mera ritade något symboliskt.Vi får i vart fall inte reda på vad skrev! Det borde ju ha varit viktigt att föra vidare./ Jag är rätt säker på att Jesus kunde läsa och i viss mån skriva.Han måste ha kunnat en hel del för att kunna diskutera med fariseérna och de skriftlärde, samt folk som ställe frågor till honom efter vägen. Kanske han rentav studerade i ngt kloster den långa tid som vi inte vet vad han gjorde??
Inlägg #73: Postat: 2012-04-20 21:08:00
sunny
Lars Erik Molin!
Några skrivna texter ,inte en enda rad,finns efter Jesus o varför skulle någon lära en snickarson att skriva på den tiden inte ens de rika skrev själva?
Att han "skrev" o ritade i sanden är nog mera att han ville förklara sig för de som lyssnade på honom.Min 3 årige dotterson gör likadant när han ska förklara saker för mig.
Inlägg #74: Postat: 2012-04-20 21:12:00
sunny
Thomas:ja naturkatastrofer gav ofta upphov till i bland rent religiösa texter som sedan blev myter o skrönor som lever o överlever...
Särskilt som dramatiska landskap ofta blev monument som kvarstod långt efter att händelsen fallit i glömska.Som du skriver om Janne B.
Inlägg #75: Postat: 2012-04-20 21:18:00
sunny
Lars Erik:
Om du tar varje ord som skrivits i någon av bibelns böcker rent bokstavligt blir din värlsdsbild väldigt förvirrad.

Du får använda din förmåga till logiskt tänkande o dina kunskaper i religionshistoria:det är därför vi har båda delarna:kunskaper o logik ska vara oss till hjälp i livet.

Annars går det för dig som för professorerna i Gustav Frödings dikt:

Gitarr och dragharmonika, 1891


”Då frågade Pilatus: Vad är sanning?”
och eko svarade – profeten teg.
Med gåtans lösning bakom slutna läppar
till underjorden Nazarenen steg.

Men gudskelov, att professorer finnas,
för vilka sanningen är ganska klar!
De äro legio, ty de äro månge,
som skänkt den tvivelsamme romarn svar.

Dock syns mig sällsamt, att det enda sanna
så underbart kan byta form och färg.
Det, som är sanning i Berlin och Jena,
är bara dåligt skämt i Heidelberg.

Det är, som hörde jag prins Hamlet gäcka
Polonius med molnens gyckelspel:
”Mig tycks det likna si så där en vessla
– det ser mig ut att vara en kamel!”
Inlägg #76: Postat: 2012-04-20 21:20:00
sunny
Nils Ferlin var oxå väldigt lyhörd:
Sista versen i "Kan du höra honom komma"

Ty han talar inte latin- som den grå teologin,
vilken halkat på sin egen halhets halka-
Men han talar som en ton ur en mjuk violin
och han talar såsom aftonens svalka.


Visst är det vackert?
Inlägg #77: Postat: 2012-04-20 21:33:00
sunny
Som ateist o barn är det enklast att avfärda religiösa som dumma.Det är ju ofta så lätt att sätta fingret på någon totalt omöjlighet i alla religlösa skrifter.

Men när man blir äldre o mognare o lär sig mera tänker man inte så längre.
Skulle jag avfärda mina favoritdramatiker,många av mina mest omlästa författare,diktare som Lagerqwist o Gullberg,Fröding o Nils Ferlin som dumma?
O värre: min livskamrat sedan 50 år o pappa till barn o barnbarn?
Han må vara många saker förutom kristen men dum är han förvisso inte!!!!!
Inlägg #78: Postat: 2012-04-20 21:45:00
sunny
Janne: vi vet inte alls hur han använde tiden men han bör ju varit bortgift sedan runt 15 år,i synnerhet eftersom han var äldsta sonen.

Det var enormt hög mödradödlighet där o då så jag tänker mig honom som änkling.Hade han då en levande son kunde han lungt ägna resten av livet åt andliga ting:han hade ju slutfört familjeplikterna.Vi vet att han mediterade i öknen o döptes av Johannes: visst kan han ha befunit sig i kloster .

Så vet vi att flera av lärjungarna hade familj som de tittade till i bland.Jesus kan mycket väl han varit gift även han.

Några forskare hävdar att han var gay eftersom det taldes om Johannes såsom "lärjungen Jesus älskade".Den ungen pojke han på korset "gav" sin mor.- "Se din mor" och - "Se din son."

Men det här är ju saker vi aldrig får veta o jag kan inte heller se vad som är viktigt med dem?
Det viktiga för mig är vad Jesus sade ännu en gång:läs Begspredikan o hur han i bland agerade.
Inlägg #79: Postat: 2012-04-20 21:49:00
Jan Brunnegård
Jag har nu i 45 minuter lyssnat på P1 TEOLOGISKA RUMMET där de gjorde sitt bästa att bena ut kristendo0mens alla motsägelser - som den allsmäktige Guden.Alla som är verkligt intresserade o inte bara vill munhuggas bör ta som vana att lyssna på detta program kl 2100 på fredagar. Repris ngn gång under
helgen tror jag. Återkommer.
Inlägg #80: Postat: 2012-04-20 21:56:00
Jan Brunnegård
Tablå/ Teologiska rummet
Kan Gud vara allsmäktig om människan har en fri vilja? Med Peter Sandberg.

Från i söndags
Ja så här fungerar det. Det program som sänds en söndag repeteras nöästa fredag kl 21. Men den händige kan säkert avlyssna repris på datorn.
Showing page 4 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Laddar...