sourze.se
Artikelbild

Vi är alla invandrare

Jag heter Göran Frölén och är invandrare i Sverige. Jag har inte invandrat geografiskt utan tidsmässigt. I början var det svårt att vänja sig. Men jag trivs och vill lära mig mer.

Jag kommer från ett land som heter Gammelsverige. I mitt hemland åt vi burkskinka och pulvermos, vi hade bara två tevekanaler och vi hade stort förtroende för våra politiker.
Somrarna var somriga och vintrarna var vintriga, oljan var inte farlig och de flesta människorna hade skär hud.

Sedan flyttade jag till mitt nya hemland, Sverige. I början var det lite svårt att anpassa sig. Allt var så annorlunda. För här i Sverige äter folket pizza, tapas och hummus. Alla de nya smakerna var överväldigande; gott men oerhört annorlunda från burkskinkan.

Här finns 100 tevekanaler och det finns politiker som ljuger. Det kom som en chock för mig och alla andra som kommer från mitt hemland.

Somrarna är inte like somriga, men vintrarna påminner mycket om dem i mitt hemland.

I Sverige är man mycket medveten om miljön. I Gammelsverige brydde sig ingen om fabrikers utsläpp och gift i maten men här är det mycket bättre. Här finns ekologiska grönsaker och ägg från frigående höns.

Men det mest annorlunda av allt är den blandning av människor som bor i Sverige. Det verkar som att de kommer från jordens alla hörn. De har brun och till och med svart hud. De pratar på ett annorlunda sätt och de har väldigt öppna hjärtan.

I mitt hemland var vi ganska reserverade. Vi var väldigt rädda för kroppskontakt, medan man här i Sverige kan stöta ihop med en okänd människa utan att det gör något. Det kan vara på bussen, i tvättstugan eller i någon av affärerna med olivolja, hibiskuste och pitabröd på hyllorna.

Språket här i Sverige påminner mycket om det i mitt hemland men den stora skillnaden är att här finns så många fler dialekter som till exempel italiensvenska, somaliasvenska och arabiensvenska. Ibland så förstår jag inte vad alla säger men de verkar inte bry sig så mycket. Svenskarna har stort överseende med min okunskap och jag lär mig mer och mer för varje dag som går.

Ibland så saknar jag mitt gamla hemland och skulle gärna vilja åka tillbaks och hälsa på, men det går inte. En tidsinvandrare måste acceptera det faktum att det går inga flyg till Gammelsverige utan vi får nöja oss med att se på gammelsvenska teveprogram på Internet och läsa gamla tidningar.

Till alla mina nya landsbröder och landssystrar skulle jag vilja säga: Tack för att jag får bo här tillsammans med er, tack för alla nya saker ni har lärt mig och tack för att ni har ett sådant stort tålamod med mig.Om författaren

Författare:
Göran Frölén

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2013 11:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: