sourze.se

Låt oss aldrig mer se åt andra hållet

Det är på tiden att Sverige gör upp med sitt mörka förflutna. Jag talar om tiden under andra världskriget. I september i år är det 70 år sedan andra världskriget var ett faktum och ett blodbad och folkmord inleddes.

Sverige var officiellt "neutrala", det vill säga vi sade oss stå utan för kriget. Men den svenska neutraliteten hade ett hakkors fäst vid sig. Det fanns visserligen Finlands frivilliga som stred för Finlands sak mot Sovjetunionens trupper. Detta är en del av en fruktansvärd, blodig historia som har tystats ner av svenska myndigheter och regeringar, det har strukits ur skolböckerna, men tro mig, denna del av kriget var inte så civiliserad som många tror och finnarna bet ifrån ordentligt och tillfogade sovjetiska trupper stora förluster. Samtidigt fanns det svenskar som stred på Adolf Hitlers sida, och de gjorde det i det värsta förband som fanns då, nämligen Waffen SS, eller bara SS. Detta förband var med och mördade civila i ockuperade områden i öst och de var också vakter vid koncentrationslägren.

Om nu någon tvivlar på vad jag har berättat hittills så kan ni alltid läsa hyllmeter om detta ämne på biblioteket eller på nätet.

"Nå, var har detta med den svenska neutraliteten att göra då?" frågar nu någon. Jo, svenska regeringen gav klartecken till nazitruppernas transittrafik genom vårt land. Det hette att det bara var permittenter, men så var inte fallet, soldaterna var fullt beväpnade.

Man nekade judar att komma till Sverige, man till och med skickade tillbaka många i döden utan att tveka. Sedan nekade man brittiska trupper att göra det tyskarna fick göra. Detta är vidrigt och det har aldrig talats om. "Neutraliteten" har har ursäktats med att den gjorde att vi inte vart ockuperade, men sanningen är att vi aldrig var hotade av Nazityskland – detta är bara en förklaring som vi har matats med ända sedan dess.

Statsministern hette då Per Albin Hansson och han var socialdemokrat, men hans parti regerade inte ensamt, det var en samlingsregering. Högerpartiet samregerade med sossarna och inom högern Moderaterna var många nazister, den som påstår annat ljuger.

Fortfarande jagas nazistiska krigsförbrytare, men inte länge till, eftersom de börjar dö ut. Dör ut gör dock inte deras efterträdare. I Sverige har man låtit dessa dårar vara och man försöker kväva rörelsen med tystnad. Men det finns vissa undantag, ett är tidningen Expo som verkligen försöker belysa nynazisternas framfart. Journalister och förtroendevalda från fackföreningar har hotats och i ett känt fall mördats av nynazistiska personer.

Säpo har enligt egen uppgift koll på dessa dårar, men jag är inte säker på det. Deras företrädare var nämligen de som skulle hålla koll på alla spioner som rörde sig runt i Stockholm under andra världskriget. Men märkligt nog var 95 procent av de spioner som greps här i huvudstaden brittiska eller amerikanska och endast fem procent var tyskar. Så var det fram till och med mars 1943, då hade tyskarna förlorat Stalingrad och kriget i Afrika gick också åt skogen. Detta år blev Sverige plötsligt vänligare mot de allierade och gripandet av spioner vände – plötsligt var det 99 procent nazistspioner och en procent allierade. Det var även under denna tid som FRA bildades och sedan gick inte malmtågen rakt in i nazisternas händer via Narvik i Norge, som de gjorde tidigare, under kriget.

När Berlin föll i Maj 1945 var en del svenskar som stridit för Hitler kvar i häxkitteln och här i Sverige kunde den som tidigare varit nazist krypa undan och gömma sig.

Nu börjar dessa destruktiva krafter komma till liv igen och regeringen och de flesta dock inte alla på Rikspolisstyrelsen väljer att se bort när helvetets portar åter öppnas. Samma sak gjorde de under kriget i det som en gång var Jugoslavien. Den enda som försökte göra något när porten till helvetet öppnats var vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt, som var där och försökte medla. Från svensk sida skickades annars bara ett par dåligt utrustade och utbildade förband i FN:s tjänst, som skulle hålla isär de stridande och skydda de civila, men detta gick som vi vet inte så bra.

Även då förekom koncentrationsläger och värden blundade först – efteråt kunde man inte förstå att det hänt igen. Och det hände även i Rwanda, då värden blundade för folkmord och slakt.

Så, vad har detta med oss att göra?

Om vi släpper lös alla rasister/nynazister kommer vi också att hamna i en spiral av mord och attentat mot oliktänkande och mot personer som inte är "renrasiga" det vill säga inte blonda och blåögda – eller som nazisterna uttryckte det – germaner. Den termen är för övrigt fullständigt vansinnig, efter som vi alla rent genetiskt kommer fån Afrika.

Till sist vill jag bara ha sagt att jag är intresserad av just andra världskriget men är övertygad antinazist och tar avstånd från alla rasistiska idéer som våra folkvalda kan tänkas komma på. Ett fritt och öppet Europa – ja tack. EU – nej tack, de rör bara till det. Men det tar jag upp en annan gång.


Om författaren

Författare:
Fredrik Hansson

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2011 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: