sourze.se
Artikelbild

Välfärd byggs bara av företagsamhet och arbete

"Vallöftena haglar när det gäller höjda ersättningsnivåer och mer pengar till allt och alla. Men när Mona Sahlin S säger att hon vill att Sverige ska bli ett "välfärdsparadis" blir det väldigt tydligt att hon har glömt hur välfärd skapas."

Många politiker tävlar, i den pågående valrörelsen, om att lova mest pengar till allt och alla. Alltför många verkar glömma varifrån pengarna till allt detta måste komma. Det finns faktiskt bara en enda pengakälla att ösa ur. Grunden för all välfärd är faktiskt att allt fler startar företag och anställer, och att fler arbetar och betalar skatt. Därför borde frågan om företagande och arbete alltid vara den högst prioriterade hos alla seriösa partier och politiker. Tyvärr ser det inte ut riktigt så i årets valrörelse.

Den rödgröna oppositionen bygger i stället hela sin valrörelse på att svartmåla välfärden i Sverige.
Vallöftena haglar när det gäller höjda ersättningsnivåer och mer pengar till allt och alla. Men när Mona Sahlin S säger att hon vill att Sverige ska bli ett "välfärdsparadis" blir det väldigt tydligt att hon har glömt hur välfärd skapas.

Det duger inte att ständigt höja skatterna och lägga beslag på en ännu större del av de pengar människor själva arbetar ihop. Det leder in i en återvändsgränd där företagandet minskar eller flyttar utomlands, och till att folk jobbar mindre. Då måste man höja skatterna ytterligare, och folk jobbar då ännu mindre eller börjar jobba svart i stället. Höjda skatter på företagande och chockhöjda skatter på transporter och energi gör inte saken bättre. Till slut faller välfärdssamhället ihop och pensionerna minskar i takt med att tillväxten faller.

Det duger inte heller att göra som Vänsterpartiet och bara öka utgifterna inom den offentliga sektorn. Den privata sektorn måste växa i minst samma takt, annars skapas inte de resurser som krävs. Miljöpartiet i sin tur prioriterar helt bort behovet av tillväxt. Deras politik skulle göra att resurserna stadigt minskar i samhället och att vi hela tiden blir lite fattigare och pensionerna och lönerna lägre. Samtidigt skulle utrymmet att satsa på en bättre miljö urholkas. Oppositionen har glömt bort hur välfärd skapas.

Som tur är finns det alternativa synsätt i politiken. Låt mig ta ett rykande färskt och pedagogiskt exempel. De senaste åren har världen gått igenom en djup ekonomisk kris. Andra länder skär ned på välfärden, höjer skatterna, säger upp massor av offentliganställda och flyttar upp pensionsåldern. I Sverige har Alliansen i stället kunnat stärka den svenska välfärden. Vi har bland annat börjat en stor reformering av grundskolan och gymnasieskolan, ökat valfriheten inom äldreomsorgen och barnomsorgen, byggt fler äldreboenden, kortat sjukvårdsköerna, storsatsat på psykiatrin och på rehabilitering av långtidssjukskrivna. Sverige har också fått 181 nya vårdcentraler, 80 nya apotek och flera tusen nya poliser. Vi har också gjort rekordstora satsningar på infrastruktur och forskning, sänkt skatten för både löntagare och pensionärer och sänkt fastighetsskatten och skatten på företagande. Samtidigt har vi kunnat betala av på statsskulden. En avgörande anledning till att allt detta har varit möjligt är att över 100.000 fler svenskar jobbar idag än 2006 - trots krisen! Alliansen har helt enkelt insett sambandet mellan företagande, arbete och välfärd, och förändrat politiken i rätt riktning. Det fungerar.

Svensk välfärd håller ofta hög kvalitet i internationella jämförelser, samtidigt som det finns väldigt mycket som vi kan fortsätta att förbättra. Kanske kan Sverige i framtiden klara att erbjuda världens bästa välfärd på alla områden. Men då krävs det att vi inser att välfärd och trygga pensioner bara skapas av företagsamma och arbetsamma människor som känner att det lönar sig att jobba. Det finns inga genvägar. Det är detta valet handlar om.

Eller i vart fall borde handla om.

Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jan Ericson

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2010 16:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: