sourze.se
Artikelbild

Alla partier har fokusfrågor – vi är i alla fall öppna med vilka

"Partier har alltid förhandlat bort en majoritet av sin politik efter valet till fördel av sina fokusområden. Vad de tänker prioritera ner och förhandla bort berättar de aldrig i valrörelsen, detta är ett svek."

Många gånger bemöts jag av beskyllningar om att Piratpartiet är ett enfrågeparti eller ett missnöjesparti. Detta känns oftast lite besynnerligt eftersom den informationspolitik Piratpartiet och Ung Pirat bedriver går in i ett vitt spektrum av politiska områden. Däremot har vi valt fokus, ett ärligt fokus på något som andra partier har dribblat bort.

Är man missnöjd med den förda politiken så är det ens skyldighet att leta upp alternativen. Det borde vara en självklarhet att man inte ger nytt förtroende till de politiker eller den politik man är missnöjd med. Förtroende är något man ger, och det kan lätt tas tillbaka.

Piratpartiet för in en ny politisk dimension som de övriga partierna i riksdagen antingen inte förstår eller bryr sig om, många gånger för de till och med en politik som går i rak motsats till folkviljan. FRA-lagen är det bästa exemplet på en sådan politik. Att uppmärksamma denna politik under ett valår passar sig samtliga riksdagspartier för, istället diskuterar de bensinskatt med svenska folket.

Alla politiska partier oavsett färg eller storlek väljer att fokusera på några få frågor. För vissa kan det handla om arbete och för andra om kärnfamiljen eller miljön. Vad de sedan gör efter att valet är vunnet är att de förhandlar med de andra partierna i alla frågor. Partier har alltid förhandlat bort en majoritet av sin politik efter valet till fördel av sina fokusområden. Vad de tänker prioritera ner och förhandla bort berättar de aldrig i valrörelsen, detta är ett svek.

Ett litet parti med få mandat måste välja att fokusera på det som är viktigast, den lärdomen kan vi nog alla dra ifrån Miljöpartiet. Deras tydliga fokus har förändrat riksdagen och den svenska politiken. Från att partier inte förstod eller brydde sig om folkviljan när det kommer till miljöfrågor så har idag samtliga partier ett stort engagemang och väl genomtänka miljöprogram. Men var finns de svåra frågeställningarna och framtidsvisionerna runt integritet, kultur och kunskap hos de etablerade partierna?

Möjligheterna för telefonavlyssning och rumsavlyssning har ökat. FRA-lagen har satt brevhemligheten ur spel. Patienters journaler ska lämnas ut till landstingsbyråkrater. IPRED-lagen ger särintressen rätt till uppgifter som inte ens polisen fick ta del av tidigare. Industriintressen tillåts numera kartlägga och identifiera enskilda nätanvändare. Tele- och datalagringsdirektivet öppnar upp för den mest omfattande kartläggningen av människors liv och levnadsvanor som någonsin skett. Var finns politiker som väljer att lyssna på folkviljan i detta?

Piratpartiet är ett fokusparti. Vi i Piratpartiet kommer aldrig att förhandla bort våra grundprinciper. Allt annat är förhandlingsbart, detta är vi helt ärliga med. Vi kan inte dölja några vallöftessvek i ett sammelsurium av skattesatser, bidrag och avdrag som de övriga partierna.

Fokus är inte en svaghet. Det är en styrka. Det är en garanti till dem som väljer att ge oss sitt förtroende i valet. Det är dessutom en uppfriskande omväxling till den trötta blockpolitiken.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Stefan Flod

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2010 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: