sourze.se
Artikelbild

Inte trovärdigt att staten anställer alla arbetslösa

"Det är inte trovärdigt att hävda att staten ska anställa alla arbetslösa som Vänsterexperimentet antyder. Fler får jobb när företag startar och växer och vi vill göra Sverige till ett föregångsland för entreprenörskap och företagande."

Alla är överens om att jobben är årets valfråga. Frågan är bara; vilket regeringsalternativ fixar fler jobb? Vi är övertygade om att jobben blir fler när det lönar sig att arbeta. Jobbskatteavdraget har gett ett vårdbiträde 1 500 kronor mer i månaden, en lärare 2 000 kronor mer och en student som jobbar extra och tjänar 4 000 kronor får 500 kronor mer. Moderaterna vill fortsätta låta människor som jobbar behålla mer pengar i plånboken.

Regeringen har under den gångna mandatperioden gjort mycket för att möjliggöra för fler unga att få jobb. Det har blivit billigare att anställa ungdomar genom att arbetsgivaravgifterna har sänkts och tillsammans med RUT- och ROT-avdraget har dessa åtgärder skapat tiotusentals jobb trots kristider. Ännu viktigare, dessa reformer har räddat kanske hundratusentals jobb som utan dem hade försvunnit.

Vi vill fortsätta göra det billigare att anställa ungdomar och motsätter oss den särskilda ungdomsskatt som oppositionen vill rikta mot ungdomar. Varför tror Vänsterexperimentet att det skulle bli enklare för unga att få jobb om det blir dubbelt så dyrt att anställa unga?

Det är inte trovärdigt att hävda att staten ska anställa alla arbetslösa som Vänsterexperimentet antyder. Fler får jobb när företag startar och växer och vi vill göra Sverige till ett föregångsland för entreprenörskap och företagande. Alliansen har gjort det billigare att starta företag, lättare att anställa och mer lönsamt att arbeta. Med mer entreprenörskap i skolan och bättre villkor för företag kan fler få jobb.

För att komma starkt ut ur krisen behövs också fler lärare och mer utbildning. Vi har gett extra pengar till skolorna så att de kan behålla sina lärare och vi har utökat antalet högskoleplatser. Tillsammans med satsningen på bättre lärarutbildning och på att få in fler lärare från näringslivet i skolan har vi möjlighet att nå vårt mål.

Utöver detta måste praktiska utbildningar enkelt leda till jobb. Därför intensifierar vi satsningen på lärlingsplatser och praktikplatser så att fler unga ska ha möjlighet att få arbetslivserfarenhet. Samtidigt satsar vi mer på forskning och lärarledd undervisning på högskolan och säkerställer att teoretiska utbildningar och högskoleutbildningar får mer kontakt med arbetsmarknaden.

Alliansens jobbpolitik gör att Sverige har gått starkt ur krisen. Det kommer bli en ny alliansregerings huvuduppgift att omsätta tillväxten till jobb. För den som vill ha en lösning på arbetslösheten finns det inga alternativ till en alliansregering. Vår arbetslinje och politik för full sysselsättning utmanas av ett Vänsterexperiment som vill återgå till en bidragslinje.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Niklas Wykman

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2010 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: