sourze.se

Vad vågar vi äta?

"Det enda som proffstyckarna inte går till storms mot är egentligen alkohol. Så om vi följer trenderna sitter vi väl där till slut med varsitt vinglas i handen, utsvultna och magra och undrar varför vi alla lider av kronisk tarmkatarr."

Sverige är i sanning ett föredömets land! Jag är så imponerad av de proffstyckare som har makten över våra liv.

Sedan länge är rökare stämplade som smått samhällsfientliga. Den ena kommunen efter den andra vägrar att anställa rökare och landstingen ligger på samma linje. De redan tidigare anställda får inte längre röka ens på sina lunchraster, för de kan ju genom sin lukt skada sina ickerökande, sunda arbetskamrater när de kommer tillbaka till skrivbordet. Fy fan för rökare - de är samhällets paria! Flera landsting har börjat förvägra rökare operationer med hänvisning till problem med deras återhämtning efter ingreppet. Det underliga är att detta är ett nytt fenomen på den medicinska agendan. Man har i ett par hundra år opererat rökare utan att det vållat några problem - men nu är det uppenbarligen nya tider.

Just nu pågår en intensiv debatt i SVT om ovanan att äta godis - en last som snart kommer att vara i paritet med rökningen. Ett gäng välmenande läkare har i dagarna gått ut och yrkat på en speciell "sockerskatt" för att få ned det förhatliga godisätandet. Och de har naturligtvis rätt - det kan inte vara nyttigt att vräka i sig en massa godis! Därmed bör också ätandet av bakelser, wienerbröd, kakor och dylik skit komma i fråga för beskattning - för att inte tala om att dricka läsk! Snart kommer sjukvården att vägra operera godisätare och läskdrickare.

Om ett antal år börjar förmodligen varje anställningsintervju med de två inledande frågorna: 1 Är du rökare? och 2 Dricker du sockerdricka? Svarar du ja på någon av dessa frågor så är du definitivt körd! Släng dig i väggen Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga - ni förhatliga sockerdricksdrickare som har lett våra barn och ungdomar in på denna lastens väg.

Så långt är väl allt väl - för alla inser ju att såväl rökning som sockerdricksdrickande leder samhället rakt ner i fördärvet!

Men sen börjar det krångla till sig. För det är problem med att äta griskött - grisarna far nämligen illa i sina alltför trånga bås, där de föds upp till slakt. Proffstyckarna uppmanar oss därför att vägra äta griskött. Nötkött är ju också gott, men där stöter vi på problemet att det kostar en helvetes massa energi och vatten att producera varje kilo kött - det handlar näst intill om en ekologisk katastrof om produktionen av nötkött får fortsätta som den gör i dag. Så därför bör varje ansvarskännande medborgare vägra att äta nötkött.

Nå, men kycklingkött och ägg kan man väl vräka i sig i alla fall? Nja, tyvärr är det så att kycklingarna inte riktigt föds upp under etiskt acceptabla former. När det gäller ägg skall man ha klart för sig att värphönsen har alltför trånga burar och det där med "sprätthöns" är bara bluff.

Fisk då? Jo, det går bra! Men se upp med de rödlistade, utrotningshotade arterna! Men med gott samvete kan du fortfarande äta mört, abborre och braxen, men bara om du verkligen har en kärlek till mycket ben.

Som det verkar blir vi alla inom kort hänvisade till att bli vegetarianer och få nöja oss med att helt leva på frukt och grönt. Men inte ens detta är möjligt om vi skall uppfylla kravet på den fullständiga korrektheten! Därför att tomater kräver för mycket energi i de växthus där de odlas, därför att bananer från Chiquita odlas under förhållanden som svenska facket aldrig skulle godkänna, därför att många grönsaker från utlandet är besprutade med kemikalier som vi svenskar absolut inte vill ha in i våra friska och sunda kroppar och så vidare i all oändlighet. Man har till och med forskat fram att salladsbladen skriker i smärta när vi plockar dem, så problemet är faktiskt inte helt enkelt.

Det enda som proffstyckarna inte går till storms mot med full kraft är egentligen spriten, det vill säga alkohol i alla dess former. Så om vi följer trenderna sitter vi väl där till slut med varsitt vinglas i handen, utsvultna och magra och undrar varför vi alla lider av kronisk tarmkatarr.

Själv skall jag nu lämna datorn och ta mig en cigarett och en whiskygrogg. Kanske smäller jag i mig någon pralin också. För i kväll känner jag att jag mår riktigt bra!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2010 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: