sourze.se

Aktiv dödshjälp eller passiv död?

"Som jag ser det finns det i alla fall två bra argument mot aktiv dödshjälp. Jag tänkte slå hål på dem båda två."

Hon vill dö. Hon är förlamad sen födseln och har levt sitt liv i 31 år, så gott hon har kunnat. Nu säger hon att hon är färdig. Och jag ser ingen som helst anledning till att låta någon annan än hon själv styra över sitt liv. Även om det innebär att avsluta det.

Alla ska vi dö. Min hund inget undantag. Den dagen hon tittar på mig i plågor och med ögon fyllda av lidande kommer jag att avsluta hennes liv. För att jag älskar henne. I tårar för att hon inte längre finns, men i glädje för att hon har funnits. Jag ser inte hur någons anhörig kan tänka annorlunda.

Det enda jag hört av folk när de pratar om döden är att de vill dö fridfullt. Gärna i sin egen säng, i sömnen. Den här kvinnan vill göra det planerat, för hon vet att det inte kommer att gå till så fridfullt naturligt.

Som jag ser det finns det i alla fall två bra argument mot aktiv dödshjälp. Jag tänkte slå hål på dem båda två. Det första argumentet är: Hur kan man egentligen veta om personen i fråga är i ett tillstånd där det går att avgöra om man ska dö eller leva vidare? Det kommer vi aldrig att veta. Men att en psykolog ger ett utlåtande om att denna person är vid gott medvetande – borde inte det egentligen räcka? Och sen kanske man skulle kunna bestämma att personen ska vilja avsluta sitt liv varje dag i en sexmånadersperiod. Längre än så finns det väl ingen anledning för en person att lida? Om hon skulle ångra sig, det får vi aldrig veta. Men hon har i alla fall fått göra med sitt liv precis så som hon önskar.

Det andra argumentet är frågan om varför aktiv dödshjälp ska vara okej, och inte självmord. Som jag förstår det begås självmord oftast när man mår dåligt psykiskt. Man vill egentligen inte dö, man känner bara inte för att leva. Oftast i tunga perioder i livet. Man ligger inte inför döden, utan man väljer att se den i vitögat. Ni ser nog själva vart jag vill komma.

Tänk tanken att inte kunna göra någonting själv, som i fallet med den 31-åriga kvinnan. Du kan inte ens välja att dö, för det bestämmer staten åt dig. Du är en fånge i en kropp, och du kommer lida och plågas till den dagen du dör. Ingen egen säng, och ingen sömn. Du kommer skrika, och dina anhöriga med dig. Så det är bara att välja; aktiv dödshjälp eller passiv död.

Jag har sagt det förr. Det enda jag tror på, och troligen det enda jag någonsin kommer tro på så starkt – är människans fria vilja. Det finns inget större. Är ni med mig?


Om författaren

Författare:
Anneli Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2010 11:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: