sourze.se

Vi blir ekonomiskt handikappade av alla prylar

"Vem uppskattar en sliten fotboll och en match på skolans grusplan nuförtiden? Kanske vore det bra om alla barn verkligen fick lära sig ekonomi i skolan. Om de fick lära sig att det faktiskt handlar om plus och minus."

Ekonomiskt handikappad? Jaha, tänker ni, det är väl när man har ont om pengar. Ja okej, det stämmer ju. Men det finns också en stor grupp människor som faktiskt är ekonomiskt handikappade därför att dom helt enkelt inte kan sköta sin ekonomi.

Plus och minus, hur svårt kan det va? Jojo, om det vore så enkelt och vi alla hade en inbyggd kalkylator i hjärnan som skrek högt när vi gick över budget. Budget ja, vem har det nu förtiden? Är det inte bara att ringa banken och höja krediten då? Åh fan, vad dålig lön jag har! Jag skojar inte, det här är allvarliga grejer. Vad är det vi lär våra barn?

Mobiltelefoner - ok, det här är 2007 och kanske bara att acceptera. Dom är ju faktiskt väldigt bra att ha, speciellt när man letar efter sina barn. Men det kanske räckte om det bara gick att just ringa med dom, eller hur?

Mp3 - nu vill inte jag lyssna längre på lärare och andra vuxna så jag stoppar in lite Eminem i öronen! Fast var inte vi 60-talister riktigt lyckliga när freestylen kom?

DVD - ett måste när alla kabelkanaler visar jättedåliga filmer eller? Den inspelningsbara DVD:n är väl egentligen bara en modernare variant av VHS:en så inget att bråka om alltså

CD - musik är härligt men måste alla ha en varsin, räcker det inte med den gamla familjestereon i vardagsrummet längre?

TV - samma där, måste alla ha en varsin? Vart tog alla familjefilmer vägen?

Satellit och kabel - ett måste tydligen. Känner du någon som inte har?

Dator, skrivare, CD-brännare, webbkamera mm - nu när det faktiskt är ganska billigt att ringa med den fasta telefonen måste man verkligen prata via Msn då? Och är det inte olagligt att ladda ner en massa musik?" Men mamma, CD-skivor är jättedyra!"

Till alla dessa prylar hör det inte så sällan en månadsavgift och där har vi det stora problemet. 299:- 199:- 499:- 199:- blir faktiskt 1196:-! För att inte tala om alla tillbehör. Godis, läsk, chips, allt som man får syn på på internet och bara måste köpa för det var ju så billigt jämfört med i butiken, påfyllning av ev kontantkort, tomma cd-skivorfodral, mm mm.

Vem uppskattar en sliten fotboll och en match på skolans grusplan nuförtiden? Kanske vore det bra om alla barn verkligen fick lära sig ekonomi i skolan. Om de fick lära sig att det faktiskt handlar om plus och minus. Kanske skulle vi ha några färre ekonomiskt handikappade då, kanske skulle färre familjer hamna i skuldfällan.

En sak vet jag i alla fall, att bland våra politiker finns det många ekonomiskt handikappade. Hur ska man annars förklara att dom struntar i TV-licensen? Dom kanske bara tittar på kabel...


Om författaren

Författare:
Iréne Schmocker

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2007 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: