sourze.se
Artikelbild

En förlorad generation

Sverige skryter ofta om vårt välfärdssamhälle - jobb, skola, vård och omsorg - som inte omfattar alla. Sanningen är att många länder nu har gått om oss och att vi inom många sektorer ligger i botten.

En förlorad generation


Sverige skryter ofta om vårt välfärdssamhälle - jobb, skola, vård och omsorg - som tyvärr inte omfattar alla. Dagens sanning är att många länder nu har gått om oss och att vi inom många sektorer ligger i bottenregionen. I min artikel "Åren ’går’ för oss alla" berörde jag de gamlas situation där många har det svårt, men det finns också en kategori äldre som fått det bättre och bättre. Många har gjort stora aktievinster, och hus och bostadsrätter har ökat enormt de sista tio åren. Klyftorna mellan rik och fattig, mellan ung och gammal växer.

I andra ändan av repet har vi de som är födda på 70- och 80-talet där många är på väg att bli samhällets förlorare. De har svårt att få ett fast jobb och bostad. Detta gör att ekonomin blir skakig och dessa människor mellan 18-35 år finner ingen trygghet. Många hankar sig fram på vikariat, och att bilda familj och skaffa barn skjuts ofta på framtiden. I vissa län har över 25 av de arbetsföra, i denna åldersgrupp, tidsbegränsade jobb. Här tar oro och osäkerhet poäng efter poäng! Vi har kommit till den punkt där de som har jobb arbetar så mycket att de går sönder både fysiskt och psykiskt. De andra som inte har jobb mår mycket dåligt för att de inte kan få ett fast jobb utan bara utbildning och utbildning.

Här har vi moment 22 och studieskulderna hos CSN växer och växer. Inkassobolagen gnuggar händerna medan Kronofogden gråter. Några försöker hitta lycka genom att spela poker på Internet men få blir rika, däremot ökar spelskulderna. Mobillånen ökar då det inte krävs fast arbete eller andra inkomster. Du får lånet inom några minuter men med nästintill ockerräntor.

Vi kan nu också begrava myten att unga människor bara vill ha tillfälliga jobb och inte fast anställning. Detta gäller både män och kvinnor. I Danmark kan vi nu se att seden att ta ett sabbatsår efter studenter har gått i graven. Studenterna tar ett jobb eller läser vidare direkt.

Har då AMS lyckats att förmedla jobb till de unga? Svaret kan bara bli ett NEJ. AMS ger de unga utbildning på utbildning men inga jobb. För många blir det sista halmstrået att Starta Eget. Här gäller det först att ha en bärig idé om det blivande företaget och sen kunna visa att företaget kommer att gå runt. Många inser efter en tid att företaget inte kan överleva och dessa förlorare känner sig alltmer odugliga och utanför samhället. Osäkerheten växer!

AMS miljonsatsning på 515 miljoner för arbetslösa akademier blev en rejäl flopp. Nu har det redan gått sju månader av projektets två år. Här skulle AMS använda bemanningsföretagen för att hyra ut akademier till småföretagen. Detta blev en stor flopp då man endast lyckades ordna sex jobb. Sex jobb för en mångmiljonsatsning! Nu behövs självkritik och ett rejält nytänkande. Vi ska också komma ihåg att målet var att fixa 8 000 nya jobb. Ja, du lästa rätt 8 000 nya jobb för arbetslösa akademiker!! Det blev sex jobb!!


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 01 aug 2006 17:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: