sourze.se

Har skolan någon framtid?

Att vara ung har alltid inneburit både sorg och glädje. Idag ser ordet sorg ut att ta...

Har skolan någon framtid?


Att vara ung har alltid inneburit både sorg och glädje. Idag ser ordet sorg ut att ta överhanden, och våra ungdomar blir att vilsnare i ett samhälle där ordet problem står högst på prispallen med guldmedalj runt halsen. Alltför få ser ungdomen som en resurs!

En fråga som ingen idag kan blunda för är, om det lönar sig att studera på högskola/universitet. Sökande till både de fristående programmen och de fasta utbildningarna minskar med i snitt 20 procent och detta är klart alarmerande. Denna nedgång är lika i hela landet och ingen vet om det är en tillfällighet eller ett trendbrott. Om det är det senare så är det mycket allvarligt.

Har gymnasieskolan misslyckats? Tyvärr är svaret nog ett "Ja" och gymnasiet måste nu fokusera mer på arbetslivet. Efter tolv års skolgång är många trötta och vill inte fortsätta på högskola/universitet. Ett nytt spöke i natten är också att vidareutbildning inte automatiskt ger ett jobb, detta var förr mer eller mindre en självklarhet.
Detta kombinerat med studielån, få möjligheter att jobba under studierna och alltför låga studielån ger en mörk bild för framtiden. Ungdomarna ställer sig också frågan vilken utbildning man ska satsa på. De som idag är bristyrken är ofta inte detsamma efter flera års studier. Läkare och tandläkare håller dock ännu sina ställningar genom åren.

De unga är en resurs, inte ett problem! Låt de som önskar få praktiska linjer efter nio års pluggande och lyssna på ungdomarnas önskemål. Se till att gymnasieskolan åter kommer på topp i Europa. Att ställa krav är aldrig fel, men lyssna även på de ungas krav.

Att börja plugga på högskola/universitet har sina problem, och ett dyker genast upp. Många har idag alldeles för dåliga kunskaper från grundskola och gymnasium och tröttnar efter ett tag. Nu är det tyvärr så att på många utbildningar får man börja plugga in grunderna i matte och engelska. Kanske är det dags att återgå till den gamla fåran med real-, latin- och allmän linje kompletterat med teknisk- och handelslinje!? Som alltid är kanske den gyllene medelvägen bäst?

Vi har "fina" ungdomar! Var rädda om dessa. Det som en gång går fel är sen svårt att korrigera och kostar mycket såväl i pengar som mänskligt lidande.


Skribentskrivare Kjell Ekborg


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2006 12:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: