sourze.se

Drogliberala tankar en lördagkväll

Idag satt jag och hade lite funderingar kring den svenska narkotikapolitiken, och som vanligt så kunde jag inte riktigt förstå mig på våran narkotikapolitik. Här är några av mina funderingar.

För mig är det lite av ett mysterium varför staten inte sätter upp ett system liknande alkoholmonopolet där vissa företag odlar och förpackar cannabis och säljer denna vidare till auktoriserade butiker med åldersgräns, ett sådant system skulle kunna minska den svarta marknaden för cannabis avsevärt.

Men nu vet jag även att det finns en hel del människor som tycker att det är bra om cannabis är olagligt och endast säljs på den svarta marknaden då detta enligt dessa minskar risken för att ungdomar börjar missbruka det. Problemet med detta argument är bara att det är väldigt lätt att få tag på cannabis, det är inte heller så att drogen inte redans finns i vårat samhälle, om något så är den , alkohol och tobak de enda någorlunda accepterade drogen, i alla fall bland yngre människor.

En legalisering skulle även föra med sig att det skulle vara möjligt att ta ut skatt på all såld cannabis, något som i dagsläget inte sker, alla prispåslag går rakt ner i fickorna på brottslingar. Dessutom bör man här tänka på att cannabis är väldigt billigt att producera, det kostar inte ens i närheten av 50 kronor att odla och torka ett gram högkvalitativ marijuana, men på gatan kan riktigt dåligt hasch kosta dubbelt så mycket när det är “torka", denna mellanskillnad skulle kunna fyllas av skatt och brukarna skulle ändå tjäna på det hela då de skulle bättre droger till priser som inte fördubblas för att någon langare inte orkade köra ner till Malmö och skaffa mer på ett par veckor.

Andra fördelar skulle vara att det skulle vara enklare att kontrollera åldern på de som handlar, idag finns det ingen åldersgräns och det finns langare som inte har några som helst problem med att sälja droger till 13-åringar och yngre. Även när det gäller missbruk skulle kunna upptäckas tidigare om den sociala utfrysning som idag drabbar “avslöjade" cannabisbrukare inte fanns. Om cannabis vore lagligt så skulle det förmodligen kännas lättare för personer i ett tidigt missbruksstadie att söka hjälp än det är idag.

Tyvärr hade jag lite svårt att på polisens och statistiska centralbyråns hemsidor hitta siffror på hur mycket pengar som varje år går åt till att upprätthålla narkotikalagarna men med tanke på hur stor fokus som läggs på detta område så lär det vara en inte helt obetydlig summa. Om vi nu skulle ta och legalisera cannabis så skulle den tidigare nämnda skatten kunna användas till missbruksbehandling samtidigt som polisen skulle slippa en hel del arbete och istället kunna koncentrera sig på tyngre droger och andra brott.

Nu undrar säkert en del läsare varför jag inte bara flyttar till Amsterdam om jag nu så gärna vill ha en legalisering av cannabis, och saken är den att i Nederländerna så är cannabis bara avkriminaliserat vilket leder till en del krångel och uteblivna skatteintäkter samt att odlingen fortfarande är olaglig. Jag vill även försöka göra Sverige till ett bättre land istället för att bara fly till ett annat.


Om författaren

Författare:
Mikael Jacobson

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2004 00:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: