sourze.se

Försvarar feministiskt självförsvar

Inger Starks rubrik fick mig att hajja till. "Inte ännu en feminist som bara vill lära tjejer slåss", tänkte jag. Men jag insåg att jag hade fel när jag läste hela artikeln.

Läste nyss Inger Starks inlägg om feministiskt självförsvar. Läste även många av kommentarerna, som mest gick ut på att klaga över att feminismen var ensidig och att det var synd om männen som hamnade utanför "som alltid när feministerna tar sig ton". Jag vill försvara Ingers idé. Jag känner att hon har rätt när hon säger att tjejer behöver lära sig sätta gränser och stå på sig. Hon har helt rätt i att killar behöver diskutera sin och andras kvinnosyn. Oftast så sitter de värderingar som driver en djupt, är oreflekterade och behöver medvetandegöras. Jag efterlyser dock även diskussionsgrupper för tjejer där de också kan vädra hur de i sin tur bidrar till att uppehålla de gamla rollerna och mönstrena. Männen allena kan inte göra detta utan kvinnornas medverkan, det är något man bör komma ihåg i diskussionen.

Detta med självförsvar då. Det tycks som om många tror att det handlar om att lära tjejerna slåss. Självförsvar handlar inte om att lära sig att slåss. Det handlar om att bygga upp en säkerhet i sig själv. Den som behärskar en kampsport är inte benägen att slåss för det. Jag har ett decennium bakom mig som aktiv inom kampsporter, och tycker mig inte ha blivit mer aggressiv för det. Snarare är jag säkrare i mig själv, vilket hjälper mig i kniviga situationer, utan att ta till våld.

Jag är medveten om att de flesta offer för oprovocerat våld är killar och män. Men när det gäller mäns våld och kränkningar mot kvinnor så handlar problematiken om olika saker än när ett par killar knackar ner andra killar på stan. Det är därför ett problem som utan att förminskas bör behandlas som just ett separat problem för sig. Kvinnovåldet, det fysiska och det psykiska, har rötter i ett förhållningssätt som säger dessa killar och män att de kan göra så. De tror på sin rätt att upprätthålla en överordnad ställning gentemot kvinnan. Och de kvinnor som inte högljutt protesterar mot detta utan till och med kanske accepterar detta som naturligt är lika skyldiga till att dessa strukturer uppehålls. Många tjejer får aldrig under sin uppväxt lära sig att de får säga ifrån för egen räkning eller ta för sig och ställa krav. Det får de flesta killar. Att erbjuda tjejerna självförsvarsträningen som ett tänkbart sätt att lära sig tro på sin förmåga och sätta gränser tycker jag är helt försvarbart. Det tillsammans med diskussionsgrupperna där man talar om sina egna värderingar och beteenden tror jag skulle kunna vara nyttigt och faktiskt ett steg på vägen till ett trevligare samhälle, för män och kvinnor.


Om författaren

Författare:
Susan Utriainen

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2003 23:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: