sourze.se

Att äta ett hus

Fastighetsskatten måste avskaffas. Den saknar all form av logiskt berättigande.

Hur kan man ta ut en skatt på ett hus man bor i? Det är förståligt att skatt tas ut när man säljer huset. Men skatt tas även ut när man bygger eller köper huset.

Varför ska man tvingas betala skatt för att bo i huset? För det första så har man ingen avkastning av huset, om man inte hyr ut ett rum eller två. Men det känns främmande, till och med för mig, att regeringen skulle vilja tvinga människor att hyra ut sina hus.

Hur ska man då få pengar till att betala fastighetsskatten? Ska man börja äta på tapeterna eller hur ska man få en avkastning på huset?

Fastighetsskatten tvingar många människor att flytta, trots att de redan betalat skatt på varenda mutter i hela huset.

Men de värst drabbade glöms ofta bort, nämligen de som bor i hyresrätter. Fastighetsägaren måste också betala fastighetsskatt på sitt hus. Detta pressar så klart upp hyran.

Faktum är att en hyra om året är bara fastighetsskatt. Så fastighetsskatten pressar upp hyrorna för hyresrätter.

Så det är kanske genom fastighetsskatten regeringen vill skapa rörelse på den så statiska bostadsmarknaden. Genom att driva människor från sina bostäder genom att göra det så dyrt att bo. Istället kanske man borde lösa upp knutarna genom att låta människor handla efter eget huvud på bostadsmarknanden så att det skapas rörelse.

Då skulle människor på allvar kunna börja integreras. Inte som det har varit de senaste åren, då ett hyreskontrakt hade en genomsnittlig omsättning på 100 år.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2002 08:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: