sourze.se
Artikelbild

Kvinnors rädsla - alla mäns ansvar

Det handlar inte om några "sjuka" eller "missanpassade" män, det handlar om alla oss män och killar. Det är inte några få galningar som våldtar fyra kvinnor i timmen i Sverige i dag eller en kvinna vart 12:e sekund i USA.

Jag som skriver detta är man och verksam i två olika grupper som heter "mansvar" och "revolt". Båda grupperna arbetar för att sprida en medvetenhet om makt och kön, samt ge redskap för att kunna förändra. Mansvar består av bara killar och vänder sig till andra killar i alla åldrar. revolt består av både tjejer och killar och vänder sig främst till unga på högstadie- och gymnasieskolor.

Många män blir mycket upprörda och hamnar i försvarsställning så fort det talas om mäns ansvar för övergrepp på kvinnor. Bara detta visar på det som kanske är motorn i det vi kan kalla patriarkatet. Att män alltid håller varandra om ryggen. Denna lojalitet tar sig oftast uttryck i att män är tysta. Tyst samförstånd eller tyst rädsla, rädsla för att säga ifrån. En rädsla för att visa sig svag inför andra män, att på något vis låta skymta feminina könsrollsegenskaper.

Ansvar har alla män, skuld har vi då vi väljer att inte ta ansvar. Men när vi tar ansvar och höjer våra röster är det viktigt att se sammanhangen: vi själva är en del av problemen. Det räcker givetvis inte med att utgå från myten om några få knäppa individer. Så länge bara det sker känner ingen man att hans maktposition är hotad.

Det är just det: vi män utövar ständigt makt över kvinnor i vår vardag och använder dagligen flera metoder för att förtrycka kvinnor. Ibland helt uppenbara, som i fall av misshandel, men oftast väldigt diskreta och till och med omedvetna. Vi måste bryta detta, så länge vi inte gör det kommer dessa övergrepp mot kvinnor att fortsätta att utföras av oss "vanliga" män.

Det killar och män måste göra är att:
1/ Förstå hur patriarkatet fungerar och se vår roll i det
2/ Ifrågasätta oss själva och vårt beteende i grunden
3/ Agera utåt. Även att på ett personligt plan tala med andra män och bryta situationer eller sätta gränser för andra män i ens omgivning som med största sannolikhet på något sätt beter sig sexistiskt.


Om författaren

Författare:
Johan Gyberg

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2001 13:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: