Skulle Jesus känna igen sig i kristendomen?

Showing page 6 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Inlägg #101: Postat: 2012-04-22 20:12:00
Jan Brunnegård
varför ofta kallats Brunte? undrar Bizon . Några av mina syskon o kusiner har råkat ha det smeknamnet en tid - beror väl på efternamnets lilla likhet...
Inlägg #102: Postat: 2012-04-22 20:34:00
sunny
Jag tycks ha snöat in på denna artikel?
Läste om några artiklar igen och såg om ett gammalt program på Tv History som kallats den för "Den förste Jesus."

Men vem av alla de upproriska bland judarna, som under denna oroliga tid gjorde anspråk på Messiastiteln, var det förste eller sanne Messias ?
För de var ganska många under några hundra år.

En intressant möjlighet är utan tvekan Simon av Peraea död är 4 f.k

Flavius Josephus och Tacitus är två av de historiker som skrivit om Simon. Till skillnad ifrån "Vår" Jesus har denne Simon skrivit in sig i historien: han existerade bevisligen! Liksom sin senare efterföljare intog han Jerusalem under högtiden påsk ,efter att han gjort uppror emot Rommarna o bränt Herodes Archelaus son till Herodes den store vintertempel i Jeriko .
Ruinerna grävs fortfarande ut av arkeologer och varje bränd sten dateras noga.
Denne Simon ,som även han ska ha uppstått från den döda på 3:e dagen,hade 2000 lärjungar,som alla korsfästes den där påsken: själv dog Simon med svärdet i handen. Liksom en annan upprorsman som liksom Simon hade slavpåbrå: Spartacus.

Gabrielstenen, som kommer från samma plats som Simon o skrevs när han dog, berättar om hans uppståndelse den 3:e dagen , men alla forskare är inte tvärsäkra på ordet tre.

Man håller fortfarande på att bestämma enskilda bokstävers ålder med bl a kol 14 metoden.

En sak vet vi: om "vår" Jesus var en historisk person så växte han upp med hjälte berättelserna om Simon och hans uppror.
Liksom berättelserna om Seloterna, där Judas Iskariots pappa dog , också med svärdet i handen.

Man kan fundera över att Jesus valde en annan väg: martyrens.
Annars har han på många sätt gått i Simons fortspår.
Inlägg #103: Postat: 2012-04-22 20:43:00
sunny
Bizon:Att varar nyfiken för ju direkt till att barnet söker sig dit där det förväntar sig kunskaper:Då var det i templet:när jag var liten var det i söndagsskolan o i kyrkan.
Att lära sig läsa som liten är ganska lätt om man är motiverad så varför skulle inte Jesus lärt sig det själv? Jag kunde läsa vid 3 år o min äldsta dotter likaså.
De yngre brydde sig inte på det viset utan lärde sig i skolan

Men tanken på att lära sig skriva var nog inte aktuell:Att syssla med detta var ett helt yrke för sig:varje by hade en skrivare o varje rik man ägde en skrivslav.

O Visst Bizon:vi har inga historiska belägg på att denne Jesus från Nasaret verkligen funnits till.Som vi har med Messias Simon:Läs mitt sista inlägg.Om honom skriver flera samtida historiker.

Men bergspredikans budskap blir ju inte mindre för att en författare skulle ha lagt budskapet i munnen på en mytisk gestalt?
Inlägg #104: Postat: 2012-04-22 20:50:00
sunny
Janne:Ja den här våren är ovanligt tung.Kanske därför jag gräver ner mig i gamla skrifter?
O du:om tillräckligt många historiker underteckant födelse,äktenskaps o dödasattest samt ett uppslitande arvsskifte så tror jag nog att hon har existerat? Hon regerade ju ovanligt länge: massor av människor har skriftligen berättat att de träffat henne.Margareta alltså.Till o med smädesleskrifterna om "Kung Byxlös" finns bevarade:
Inlägg #105: Postat: 2012-04-22 20:52:00
sunny
Lars Erik:Du får gärna lämpa över dina synder på vem som helst men includera inte andra!Jag t ex skulle aldrig begära att någon annan än jag själv står för mina synder ,fel o brister.Allt annat är kränkande o ganska ynkligt.
Inlägg #106: Postat: 2012-04-22 21:02:00
sunny
Brunte:Visst klingar det som någonting men hovar o man?

Bizon:om du visste vad gärna jag skulle velat lära mig rida som barn eller ung?
I dag har jag en sondotter som rider guld bland de äldre fast hon bara är 11:hon fick fullfölja mina drömmar.

O hon o hennes syster står båda på scenen ej sammanu i vår men sina teaterpremiärer:de lever ut en annan dröm.

Men jag gillar oftast djur bättre än människor o har delat sovplats stallmed hästar många gånger när det var för kallt utomhus.
Det är bara det att de står o sover:man kan inte krypa intill o gossa som med kossorna o helst inte somna i spiltan.Även om de är otroligt försiktiga.
Inlägg #107: Postat: 2012-04-22 21:10:00
sunny
Janne B: Jag vet bara hur tom hundsängen är varje gång man tvingats lämna en kär vän i ett kalt rum hos veterinären.Hoppas verkligen det inte blir flera sådanan turer för mig:Bellman är bara 7 år.

Annars är helvetet på jorden att komma hem till ett hus där varje spår av barn finns överallt:leksaker på golvet ,äppleskruttar,,tvättt som hänger på tork ,teckningar på väggarna o ett eget rum... Men inget barn mera.
För min del gick jag lös på det hela med slägga o lyckades även krackha lekstugan i trädgården innan jag var färdig.
Inlägg #108: Postat: 2012-04-22 22:03:00
Bizon
Jan #100
//Lite för enkel förklaring...//
Det enkla är många gånger den väg verkligheten tar - varför skulle den komplicera något för sej? Både den och människan följer oftast "det minsta motståndets lag".
Inlägg #109: Postat: 2012-04-22 22:06:00
Jan Brunnegård
Sunny Jag skämtade förvisso om drottning Margareta.Men det är alltid nyttigt att tänka vilka belägg vi har för en sak. Vilka har intygat när? osv. Växte Kristendomen fram trots att det aldrig funnits ngn Jesus Kristus av Davids hus? BIG BANG innebär att av absolut ingenting uppstod precis allting! För att tro det måste man ha stark tro!
Inlägg #110: Postat: 2012-04-22 22:22:00
Bizon
Sunny #103
Nej värdet av ordens mening torde ligga i deras betydelse och inte vem som sagt det om det inte vore så att det i den kristna föreställningen om Jesus också inbegrips den ende och sanne guden - det antagandet torde ge orden en större halt av betydelse än om någon kejsare eller annan snickarson skulle ha kläckt ur sej nått.

Vad menar du gör just bergspredikan så särskild?

Det finns ju ganska mycket skrivet som dessutom kommer från tidigare muntliga traditioner som burit moraliska värderingar och råd för det mänskliga livet som också haft stor potential som rättesnöre för mänskligt samliv.

Senare med - till exempel Khalil Gibran som samlat en del visdom i en text som kallas "Profeten" Jag vill påstå att den visdomen är betydligt mer "up to date" än de bibliska texterna.
Khalil Gibran levde mellan 1883-1931.
Inlägg #111: Postat: 2012-04-22 22:36:00
Bizon
Sunny - som ung tjänade min farmor som mjölkpiga och berättade om vänskapen mellan henne och de kor hon hade hand om - och detta att sova hos korna och få del av värmen vid deras stora lugna kroppar.

Och ja - jag förstår det du säger om kontakten och förtroendet mellan djur och dej - jag upplever nog nått liknande - min syster är lika dan, men så har vi alltid haft djur omkring oss ända sedan vi föddes.
Djur läser av oss människor och vet vilka vi är - men djur är också mänskor, inte bara i fablernas värld en del är kloka, andra inte - dom kan ha råkat illa ut precis som vi - en del djur är terapeuter andra behöver terapeutas - faktum är att det inte är så stor skillnad på oss vad gäller vissa egenskaper - medan vi inte kan jämföras vad gäller andra.
Inlägg #112: Postat: 2012-04-23 00:11:00
Jan Brunnegård
Bizon min Bizon. Jag har på 50 år bara träffat en person som ägt o hänvisat till Profeten medan Bergspredikan varit tillgängligt för de flesta i Europa i över tusen år.

Att åberopa Gud har ju bara inverkan på de som tror på en sann gud...För andra är det ju löjligt.

Statskyrkans makt i Sverige byggde nog mycket mer på Kungens soldater och fjärdingsmän än en osynlig Gud.
Inlägg #113: Postat: 2012-04-23 07:44:00
Bizon
Jasså Jan - Men jag har Khalils Gibrans Profeten på CD.

Jag och två av mina ungar bevistade en föreställning i Visp kyrkoruin där den reciterades till musik.
Det händer att jag lyssnar på den i bland.

Väl värd att fundera över när andan faller på - det jag framför allt då slipper besväras av är den rent kristna ballasten i de bibliska texterna - att vi människor gärna söker kloka betraktelser av vår tillvaros villkor är ju inget konstigt i sej, och då kan det vara skönt att slippa en massa tugg om synd och skam ur det kristna perspektivet - det räcker så bra med det rent allmänmänskliga.
Inlägg #114: Postat: 2012-04-23 10:17:00
Janne B
Vart ska man gå för att få höra en massa om synd och skam numera? Jag tycker det är bra att det är borta i mina sammanhang i radio o TV.Men det behövs ju must o kraft o färg - annars lyssnar folk inte alls.....i vår tidsålder. En predikan kan ju inte bara innehålla "Nu ska vi vara snälla, vara snälla, vara snälla".;-
Inlägg #115: Postat: 2012-04-23 10:42:00
Bizon
Janne B #114
Tyvärr är inte detta med synd och skam borta i de kristet religiösa programmen på radion - vad tv beträffar så kan jag inte uttala mej då jag icke äger tillgång till sådan.
I kyrkorna som jag förstår att du håller dej borta från snackas det rätt mycket om synd - men som du har påpekat i andra sammanhang är det vär lite väl mycket snack och liten verkstad för din smak - i katolska länder är det visst lite annorlunda där korgossarna lär ska stå i en klass för sej, vilket inte är roligt alls för fler av dom som fått men för livet.
Det finns så mycket sjukt i religiös fundamentalism och fortfarande är alltför många människor är så svaga och osjälvständigt tänkande att dom inte liter till sina egna tankar eller känslor utan säjer ja och amen till vad som helst - bara det utlovar lite salighet efter den sista sucken.
Inlägg #116: Postat: 2012-04-23 10:50:00
jan brunnegård
Kan detta klipp ur DAGEN vara av intresse/
En 1 300 år gammal utgåva av Johannesevangeliet har köpts in av British Library. Prislappen låg på 9 miljoner pund, cirka 100 miljoner kronor.


Boken, som går under namnet St Cuthberts gospel, anses vara den äldsta inbundna bok som finns bevarad i original i Europa. Själva originalet tillhörde en gång i tiden Saint Cuthbert of Lindisfarn, och placerades i hans grav år 698. När hans grav skulle flyttas i början av 1100-talet hittades boken, och innan den blev ett museiföremål har den förvarats i Durhamkatadralen i nordöstra England.

Den som inte kan ta sig till British Library i London kan ändå få se det dyrbara evangeliet. Biblioteket har digitaliserat utgåvan och gjort den tillgänglig via internet
Inlägg #117: Postat: 2012-04-23 10:56:00
jan brunnegård
Bizon 115 /Jag är en ytterst flitig radiolyssnare då jag har obegränsad tid och stort intresse.Jag tycker de flesta andakter och liknande går ut på att ge folk frid,försoning,kärlek mm. Det är fullständigt ute att skuldbelägga folk som ofta har det nog svårt ändå.Hot om syndastraff mm hör numera hemma ueslutande i extrema rörelser som lämnat kyrkornas huvudfåra för känge sedan. Modell Knutby som isolerade sig helt från övriga kristenheten.
Inlägg #118: Postat: 2012-04-23 11:13:00
Bizon
Tänkte just fråga om tillgängligheten då du nämnde digitaliseringen.
Vet du på vilket språk den förekommer på digitaliserad - och vilket var originalspråket?
Han som ägde boken var biskop i Skottland på 600-talet och då var det väl latin som gällde kan jag tro.
"Utgåva" tycker jag lät kul - misstänker att sådana arbeten var handskriva avskrifter och dessutom ganska otympliga - var det inte avskrifter rätt av så var eventuella förändringar säkert beställda och sanktionerade av högre prelater - det var inget som några små skrivarmunkar vågade sej på. Men man kan vara tämligen säker på att dessa texter tillrättalagts efter hand då nya påvar och kardinaler gnuggade geniknölarna - att dom med tiden kom att nysta in både varandra och sej själva vittnar numera hela denna vacklande kristna grundkonstruktion om - det är lite som att bygga taket först och sedan då väggarna äntligen blivit färdiga försöka få till en acceptabel grund på hälleberget fast det endast går att finna "lösan sand" - knepigt så det förslår...
Inlägg #119: Postat: 2012-04-23 11:20:00
Bizon
Jan #117
Är det som du säjer så är jag inte ledsen för det - jag stänger ju av om jag har händerna fria, men inte var det så länge sedan jag hörde syndabekännelsen i radio "Jag fattig syndare,,," något som du ju förstår att jag tröttnat på att höra - även om det nog kan vara sant.
Samma sak de där som vi pratat om - "den som är utan synd kasta första stenen" - skulle vi ta det på allvar så skulle vi bara få stå och hålla käften till överhetens fromma - för vem är utan synd?
Inlägg #120: Postat: 2012-04-23 11:27:00
jan brunnegård
SYNDABEKÄNNELSEN har aldrig lästs i frikyrkorna så vitt jag vet Däremot Trosbekännelsen jmen även det sällan o bara på vissa håll. /Jesus pratade om att inte kasta sten i ett högst speciellt sammanhang,det har jag aldrig kunnat översätta till allmängiltig regel./ FRÅGA TILL Folkkyrkans anhängare. Läses Syndabekännelsen numera i Sv Kyrkan???
Showing page 6 of 13: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13
Laddar...