sourze.se
Artikelbild

Alla har inte samma förutsättningar

Jag vet inte om du någonsin kommer förstå hur verkligheten ser ut för oss som inte växt upp bland språkresor och nya cyklar.

"Det är så enkelt att få jobb! Man måste bara söka. Man måste skaffa sig rätt driv. Busenkelt!"

Människans behov. Sömn, föda, pengar, kärlek, status.

Samhällets krav. Ha ett arbete. Var till nytta. Knega. Om du inte lyckas uppnå det alla andra gör, är du värdelös. Så fungerar det.

Det går ihop.

Ofta känns det som om den allmänna medmänskligheten har försvunnit kring arbetslösa. Man tror att alla arbetslösa hankar runt i någon slags "soft"-status och valt sitt leverne. Som om det är roligt att arbetsförmedlingen hostar en i ryggen varannan dag. Som om man medvetet vill klara sig på nästan ingenting. Som om man vill känna sig värdelös.

"Det är så enkelt att klara skolan! Man måste bara plugga. Man måste skaffa sig rätt driv. Busenkelt!"

Jag utmanar dig att uttala ovanstående meningar till de unga där jag växt upp. Säg det till barnen med alkoholiserade föräldrar utan arbete, utan framtidstro, utan pengar för att ta med familjen på skidresa. Utan extra pengar för att låta barnen åka med på klassresor.

Berätta för dem hur enkelt det är att lägga fokus på något annat än misär. Berätta för dem att de kommer lyckas i ett samhälle där alla sparkar nedåt på de som uppfostrat dem. Berätta för dem hur lätt livet är när de oroar sig över om de får middag ikväll eller inte.

Jag vet inte om du någonsin kommer förstå. Förstå hur verkligheten ser ut för oss som inte växt upp bland språkresor och nya cyklar. Förstå att vissa viktiga biståndsdelar i att lyckas inte är något givet för alla. Inget som dimper ned i brevlådan en tisdagseftermiddag, ingenting som är givet för alla dagen vi gör entré ur livmodern. De kallas förutsättningar.

Människor bär inte på samma förutsättningar. Alla personer runt omkring i vårt samhälle har inte belönats med samma förutsättningar som kanske du, eftersom det varken är en gåva eller en belöning.

Att förminska en samhällsordning där de som längst ner står och kysser marken i takt med att sparkarna i form av "men sök bara ett jobb, så svårt är det inte, hur dålig är du" kommer, samt a-kassan försämras, och där barnfattigdomen växer med...

"Det är enkelt"

...är att glömma att vi inte kommer ifrån samma livmoder.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: