sourze.se
Artikelbild

Att finna sin plats

Det kan gå fort eller ta ett helt liv, men till slut finner vi oftast vår egen plats i världen.

Att vara människa är svårt nog, och sedan ska man hitta en själsfrände som orkar stå ut med alla konstigheter man har för sig, och till slut ska man även, förhoppningsvis, finna den rätta platsen också.

Min släkt, som på min fars sida härstammar från Skottland, fick ett abrupt slut som skottar på grund av en släkting till mig. Det förhöll sig så att en ung man i Skottland vid namn Liddell studerade till läkare, något som hans välbärgade mor hade så gott som tvingat honom till, och hon fick alltid sin vilja genom.

När så unge herr Liddell blev färdig doktor hade man såklart en sjudundrande fest, och när man så lyckats supa honom nästan redlös, sattes den unge mannen på ett fartyg med destination Kanada, detta som ett stort och fantastiskt skämt, då det tog ett bra tag att komma fram, och lika lång tid tillbaka.

Men se så blev inte fallet, för lika säkert som jag och många andra män i släkten vet, så fungerar vi inte riktigt som alla andra. Vi får för oss att vi ska ta stora och omdanande beslut, helt sådär som det kan ploppa upp i skallen. Detta med ibland fantastiska resultat, men även någon gång det motsatta.

Unge Herr Liddell satt under denna resa och rannsakade sig själv över vad han egentligen ville med sitt liv, och när han nu inte var inom räckhåll för den styrande moderns klor, kom plötsligt möjligheten för honom att känna efter helt fritt, utan att behöva ta hänsyn till någon annan än sig själv.

Väl framme i Kanada steg en lättad och välutbildad man i land i det land som för all framtid skulle bli hans hem - och yrket han valde blev fiskare. Vad jag har förstått blev han väldigt gammal och var väldigt lycklig, samt en trogen gäst på byns pub där han ofta fick hämtas hem när det blivit för sent. Visst är det fantastiskt, hur våra liv kan förändras från den ena stunden till den andra, och hur svårt det är att hitta rätt?

Tänk om alla människor kunde hitta rätt till slut, så att vi slapp dåligt mående och elaka människor som tar ut sin frustration på andra på allehanda sätt, inte minst ifråga om näthat och annat som nu är aktuellt. Likaså främlingsfientlighet och mobbing, vilket oftast tyder på en livsmissnöjd antagonist.

I arv har jag således fått av min skottske vän förtjusningen i fiske, anlag för att ibland ta väldigt stora och hastiga beslut med blandade resultat, och i yngre år också förmågan att bli nästan redlöst berusad i rätt sällskap.

Detta var berättelsen om en av många intressanta personligheter som figurerat i min släkt. Jag återkommer med fler. Men nu jäklar är det fredag och vi ska gosa, mysa, umgås och äta gott. Vad det är skönt att vara människa ibland!

God helg alla Sourzare och kom ihåg att man aldrig kan ge en kram i onödan.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: