sourze.se
Artikelbild

Internets oändliga lätthet

Man sitter hemma och betalar de äldsta räkningarna, man diskuterar storpolitik i pyjamas, man talar allvar med sina medmänniskor utan att se dem i ögonen.

Vid städning hittar jag en gammal artikel av mig själv, i en tidning som hanterar lokala företagarproblem i Sydsverige. De glömde en liten detalj - arvodet. Det bjöd jag på, tydligen... Det här numret, åtta-tio år gammalt, diskuterar Internet och datoriseringen och vad IT betyder för en halvstor företagare.

Då, i början av 2000-talet, hade Internet nått även hemmen i stor skala. Den lilla hemdatorn att skriva ner matrecept på hade plötsligt fått en sladd till ett litet hål i väggen och blivit ett alternativ till Maud Olofssons snigelpost. En minut tar e-brevet på sig från Bromma till innerstaden. Nu går det undan. I stället för fyra dagar med det allt mindre Kungliga Postverket. Uppslagsböckerna står och dammar igen ty "allt du önskar kan du få", som Benjamin Syrsa sjunger i duett med Feldreich. På själva julafton, en dag då många tusen I-pads, I-phones, Macar och en och annan PC packas upp ur paketen. Både gammal och ung tindrar i kapp med glada ögon. Ett frenetiskt arbete utbryter. Alla vänder tomten ryggen för att koppla upp den nya leksaken mot Internet. Och fixa till mailadressen...

Ibland funderar man över hur vi fick tiden att gå före Internet. Kan det vara så att vi spar så mycket tid via IT att vi har tid att fundera så? Allt tog så mycket längre tid då. Ta in offerter, gå till banken, gå till posten. Gå till jobbet, säger en vän som med teknikens hjälp fått möjligheten att sköta sitt arbete hemifrån. Förhoppningsvis går han dock i fysisk form till personalfesten - det skulle väl bli lite enahanda att grogga och dansa med ljuva fröken Carleman via Internet.

Man sitter hemma och betalar de äldsta räkningarna, man diskuterar storpolitik i pyjamas, man talar allvar med sina medmänniskor utan att se dem i ögonen. Vi tittar in hos folk via mäklarsajter och lär oss vilka spisar, vattenkranar och små vita, fräscha möbler man törs ha. Dyrt kan det bli - sån färg och sånt golv vill jag ha, säger hustrun. En snabbkoll på bankkontot och frågan är avgjord. Alles kaputt.

Jag undrar hur mycket information som ryms på Internet. När blir det fullt? Läcker det i så fall och rinner över? Någon ville skriva ut hela Internet och sätta i pärmar. Men nej, det blir tungt. Begreppet papperslöst är ju hett och modernt numera. Tänk om Internet kollapsade. Hela världen skulle stanna. Och så oerhört tråkigt det skulle bli. Man hoppas på en oändlighet som universum. Kan man ha tvåhundra vänner på Telias kopparnät? Glöm det.

Varans oändliga lätthet, kan man alltid säga för att verka kvick. Internet väger nästan ingenting. Men är så tungt, så tungt.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: