sourze.se
Artikelbild

Får en svensk köttbulle smaka hur som helst?

Feghet är inget för bedömningar av god smak. En deltagare frångick reglerna och blev ändå godkänd. Blir verkligen rätt person "Sveriges Mästerkock 2013"?

Per Morberg har i dagarna gått ut i pressen efter ha mött en rosa kritik. Detta låter han sig inte nöjas med utan står själv för den kritik som saknas. I Expressen tydliggör han sitt missnöje med TV4:s upplägg. Som magnet för de tittande damerna skulle han förmodligen ha kunnat soloköra programmet utan förlorade tittarsiffror.

Men nu är det inte riktigt upplägget som alstrar de värsta skavankerna, utan urvalet och bedömningarna.

Hur innerst in i det glödhetaste köksenvirongerna kan man godkänna en motsträvig kandidat, som egenhändigt frångår reglerna för uppgiften att steka "svenska köttbullar"? Hon valde i stället att göra grekiska bullar för att hon och hennes man tyckte de var godare. Hon blev godkänd. På vilka grunder? Kvotering? Det räcker med "Vem vet mest".

Bäste-Per, om du skulle åka till ett kök i Frankrike och efter att ha fått en beställning på "fricadelle" som skall baseras på fläsk-lamm-eller fågelfärs samt kokas i soppa eller buljong, för att i stället servera en egen Tullgarn-variant på köttbullar - du vet vad som skulle hända. Eliminering är i underkant.

Kan man vid beställning i fortsättningen påräkna vilken typ av rätt som helst hos herrarna Morberg, Mannerström och Aujalay, beroende på om kocken vill tillgodose min begäran - eller skall den vara underordnad eget tyckande i köket?

Nej, feghet är inget för bedömningar av god smak och rättmätig kritik. Apropå feghet, undertecknad har personligen fysiskt konfronterat Morberg tidigare, och det gällde något betydligt viktigare än då malda bullar får smaka hur som helst.

Det gällde självaste essensen för en svensk jägares dukade matbord - saltgurkan.

Den kan tyvärr nuförtiden också smaka hur fan som helst. Men både Per och undertecknad ansåg att i sin bästa inläggning är den ovärderlig. Om inte så för dem som inte förstått den kulturella och sociala vikten av att släcka törsten gemensamt.


Om författaren

Författare:
Leif E Ström

Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: