sourze.se
Artikelbild

Ett Gott Nytt rikemansår igen

"Samtidigt står alliansen i riksdagen och talar om vikten av att folk gör rätt för sig. Medicinen för att få fart på Sverige var bland annat att sänka stödet till sjuka, arbetslösa och andra utsatta."

En ny granskning visar att före detta landstingspolitiker lyfter hundratusentals kronor om året i visstidspension trots att de fortfarande har långt kvar till pensionsåldern. Redan 2011 erhöll 90 före detta politiker sammanlagt 19 miljoner i visstidspension. Var tionde politiker som hade avgått tilldelades en pension fast de var 50 år eller yngre och kan dessutom fortsätta få ersättning fram till dess de fyller 65 år. 1 Till saken hör också att det inte finns några krav på att politikerna ska söka nya jobb utan de kan lugnt leva flott på sina frikostiga pensioner. Samtidigt står alliansen i riksdagen och talar om vikten av att människor ska göra rätt för sig. Medicinen för att "få fart" på Sverige var ju bland annat att sänka stödet till de sjuka, arbetslösa och andra utsatta, något som inte ser bättre ut i ljuset av att arbetstillfällena blir färre varje år och antalet sjukskrivna nu ökar istället för sjunker, vilket visar att regeringens tanke om det lata, fuskande folket är förfelad.

SVT granskade ju tidigare under året villkoren för flera av de heltidspolitiker som verkat i landets kommuner. Inte så sällan handlade det om rejält generösa avtal där man kunde få ut hundratusentals kronor om året i pension under lång framtid. Sett ur ett historiskt perspektiv är det förstås ingenting nytt. I alla tider har de makthavande på jorden gjort allt de kan för att skapa fördelar åt sig själva och sina gelikar bland de rika på bekostnad av massorna. I mera modern tid är figurer som Thatcher och Reagan legendariska för sina vinstutdelningar till de rikaste i respektive länder och dagens makthannar och makthonor vill väl inte vara mycket sämre. Det gäller ju att hålla sig väl med dem som drar i trådarna och smörjer papegojorna i parlamenten.

Att direktörer för banker och diverse storföretag delar ut enorma bonusar till varandra är inte heller någonting nytt och legitimeras med den gamla klyschan att man måste ha riktigt fläskiga ersättningar för att locka till sig den bästa kompetensen. Något som åtskilliga hade svårt att se logiken i efter den finansiella kollapsen i september 2008 som sen ledde till en kraftig recession och en världsekonomisk kris. I vanlig ordning köptes bankerna fria eftersom de var "To big to fail", för stora att falla, vilket är lika med skitsnack, och det krävdes inte mycket tankeverksamhet för att lista ut vilka som skulle stå för notan trots fagra löften om annat. Det var vanligt folk såklart. Analytikern Gerlad Celente uttryckte det kanske bäst av alla när han sen sa: "Det är det största bankrånet i historien och det är bankerna som står för rånandet". 2

En EU-parlamentariker tjänar runt 80 000 kronor brutto i månaden. Ett dagtraktamente på drygt 3 000 kronor betalas varje dag som man deltar i parlamentverksamhet. Om den sen sker utanför EU betalas halva summan ut. En uppskattning baserad på officiella möteskalendern visar att dagtraktamentet sammanlagt kan uppgå till 42 000 kronor i månaden för ledamöterna inom EU. Parlamentarikerna i Bryssel och Strasbourg har fri tillgång till kontor, utrustning och även rätt till schablonersättning för att täcka allmänna kontorsutgifter för sånt som telefoni, litteratur och representation samt hotellkostnader i sitt medlemsland. Nära 43 000 kronor i månaden är avsatta för dessa utgifter och ledamöterna behöver inte rens redovisa vad pengarna har gått till. 3

De cirka 20 000 lobbyister som året runt springer omkring i EU-parlamentets korridorer å storföretagens vägnar behöver förstås inte heller svälta. Den årliga lönen för en garvad lobbyist i Bryssel kan uppgå till 4 miljoner kronor enligt en ny undersökning från Storbritannien. 4 Billy Tauzin, tidigare chef för Farmaceutisk Research and Manufacturers of America, läkemedelsindustrins huvudsakliga handelsgrupp, tjänade drygt 2 miljoner dollar redan för fyra år sedan. Inte undra på att lobbyisterna ligger i för att pracka på folk en massa artificiella produkter med biverkningar samtidigt som de gärna vill förbjuda vitaminer eller patentera naturliga produkter. Det är med andra ord "business as usual".

Det positiva är förstås att allt fler människor nu börjar vakna upp och inte nöjer sig med den information som dagligen rapas från diverse kabelkanaler eller mainstreampressen. Några tips för dem som vill fördjupa sig närmare är att kolla in ekonomen Michael Hudsons utmärkta hemsida där ni även kan hitta intervjuer och föreläsningar med honom samt den svenska bloggen Parasitstopp där det finns en hel del bra och matnyttig information om hur vi egentligen luras via det ekonomiska systemet.

Ett Gott Nytt År på er alla Sourzeläsare önskar i alla fall Delavante.


Källor:
1 Landstingspolitiker får jättepensioner
2 “It’s the biggest bank robbery in world history" - trends forecaster.
3 Så mycket tjänar en EU-parlamentariker
4 What Does a Top EU Lobbyist Earn?


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: