sourze.se

Fri invandring - en vacker tanke

Ett gjuteri i södra Sverige tvingades ragga östeuropeisk arbetskraft. Det fanns då skötsamma och laglydiga invandrare som utvisades, trots att de levt inom lagens ramar och försörjt sig själva.

Öppna gränser, det vill säga fri invandring, har varit något som de liberala ungdomsförbunden med MUF i spetsen, fört enda sedan början på 2000-talet. Allt förutsatt att immigranterna kan och vill stå på egna ben, då de kommit inom Sveriges gränser; ett sunt, logiskt och hållbart ultimatum, som om det vore praktiskt möjligt också bleve Sveriges samhällsekonomiska räddning. Tyvärr har det dessvärre visat sig endast vara en liberal utopi och det av flera orsaker, bland annat; bristande gränsöverskridande, hänsynstaganden till fackliga intressen.

- Misstänksamhet från svenskt etablissemang - mest från vänsterhåll - om att företagsamhet, entreprenörer och entreprenörskap utgör hot mot den svenska modellen och dess mentalitet.

- Vi har världens mest högutbildade diskare, städare, taxichaufförer etcetera med utländsk härkomst; varför kan inte dessa människor få arbeta med det de är utbildade till?

En liberal och fri invandring förutsätter klara och tydliga krav på viljan att arbeta och leva självständigt från immigranterna. Kan inte detta kriterium uppnås får de finna sig i avslagna ansökningar.

En fri invandring är utifrån detta kriterium, den bästa och samhällsekonomiskt mest lönsamma, kortsiktiga investering ett samhälle kan göra för välfärden. De nya medborgarna kostar mindre, än de infödda och drar in skatteintäkter till staten. Därmed en samhällsekonomisk nettovinst.

Så utifrån denna nulägesanalys finns det ännu inget hopp om en fri invandring för Sverige, möjligen en "friare"; TV-programmet Agenda avslöjade till exempel i höstas att svenska ungdomar ratar industrijobb. Ett gjuteri i södra Sverige tvingades ragga östeuropeisk arbetskraft. Det fanns då skötsamma och laglydiga invandrare som utvisades, trots att de levt inom lagens ramar och försörjt sig själva. Vad är meningen med det att svensk byråkrati gör våld på skötsamma människor?

Vägen mot en friare invandring borde börja, nerifrån och upp, istället för uppifrån och ner. Den första strategin är mer realistisk och jordnära, än den andra utopin.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: