sourze.se
Artikelbild

Böcker för finsmakare med höga anspråk

Att äta på bra restauranger är oftast trevligt men kan också vara kostsamt.

Jag är, som de flesta av mina läsare förstått, en person som verkligen uppskattar god mat och dryck, men att hitta restauranger som uppfyller dessa kriterier är svårt. När man väl hittar en favorit, så dröjer det inte länge förrän restaurangen antingen chanserar eller slår igen.

Man har sedan den andra sidan av myntet - att man efter en god måltid, oftast, får stå för kalaset själv, och att gå ut och äta idag är inte billigt om man eftersträvar hög kvalitet och servicenivå.

Det har under ett tiotal år funnits ett antal företag som specialiserat sig på att erbjuda sina kunder den exklusiva möjligheten att kunna äta billigare på ett urval av restauranger. Tillvägagångssättet ser ofta olika ut. I början när konceptet var nytt köpte man sig en tjock bok där man sedan kunde riva ut kuponger som man tog med sig till restaurangen för att få sin mat billigare. Men vi lever tack och lov i dag i en högteknologisk värld och detta med kuponger, som man ofta kunde tappa bort, är numera ett minne blott.

Jag har bred erfarenhet av att testa företag som erbjuder allt från 70-80 olika restauranger i Stockholmsområdet till företag som erbjuder färre, men noga utvalda. Jag har då också kommit fram till att de senare alltid vinner, helt enkelt därför att kvalitet, i min värld, alltid går före kvantitet.

Restaurangguiden EatSweden tillhör de företag som specialiserat sig på kvalitet och som varje år noga väljer ut ett antal restauranger i Stockholm med omnejd. En del favoriter är kvar från år till år, andra byts ut till nya spännande restauranger. EatSweden har funnits sedan 2006 och ger i år ut den 7:e upplagan begränsad till 5000 exemplar.

Hur fungerar då boken rent praktiskt? För det första måste man alltid ha den med sig till restaurangen och visa upp den innan man beställer. I boken finns en sida för varje medverkande restaurang, där denna sedan skriver in sin signatur så att man som gäst inte ska kunna använda den fler gånger. Boken gäller endast för ett besök per restaurang från 1 december 2012 till 31 december 2013. För att ta del av erbjudandet måste man vara två personer som beställer varsin varmrätt, varpå restaurangen bjuder på en av rätterna den billigaste om priserna skulle divergera.

Det som jag uppskattar med EatSweden är deras kvalitetstänk. De tar matälskarna på allvar i och med att de varje år gör research och handplockar ett antal restauranger. Att upplagan dessutom är begränsad gör också själva upplevelsen exklusiv i sig. EatSweden informerar i sin bok, som är riktigt snygg med vackra bilder, bra papper och trevlig layout, att de även får in rekommendationer av köks- och restaurangchefer om vilka restauranger som är inne just nu och inför det kommande året. Det som också kännetecknar EatSweden är att valet av restauranger är så brett; här hittar man allt från svensk husmanskost till fransk bistromat och asiatiskt kök.

I den nya upplagan av EatSweden hittar man en gammal favorit som varit med förr och som nu gör efterlängtad comeback, nämligen Moon Cake, som huserar på Bergsgatan på Kungsholmen och som erbjuder fantastiskt god asiatiskt mat, främst kinesisk. Detta är emellertid ingen "dussinkines", här är råvaran i centrum och omsorgen i tillagningen av rätterna är tydlig. Jag vill också framhålla den utmärkta servicen och de humana priserna. Restaurangen har fått översvallande recensioner i dagspress och dess popularitet märks på att det är nästan alltid fullt här. Boka bord om du vill vara säker på att få plats. Bland de restauranger som varit med längst hittar vi Pontus! samt Roppongi Seikoen, den sistnämnda en utmärkt japansk restaurang som man hittar centralt belägen i Centralpalatset på Tegelbacken. Denna restaurang har utsökt god japansk mat. Ett synligt kvalitetstecken på det är att många japaner i förskingringen eller på tillfälligt besök frekventerar denna restaurang, och japaner är kända för sitt kvalitetstänk. Roppongi har vidare en mycket bra vinlista.

Boken EatSweden kostar 345 kronor, vilket man lätt tjänar in på två besök. Boken kan antingen beställas via företagets hemsida eller köpas i bokhandeln.

Förra året publicerade EatSweden även den populära Spa-boken med en än mindre upplaga om 2 200 exemplar som också kan beställas enligt ovan och som kostar 385 kronor. Boken innehåller sju olika erbjudanden från olika SPA-institut som exempelvis Sturebadet, Grand Hotell och Axelssons. Även här gäller det att man tar med sig boken för att få nyttja erbjudandet, gå två betala för en. Företagen erbjuder olika valmöjligheter, allt från massageerbjudanden till ansiktsbehandlingar.Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 27 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: