sourze.se
Artikelbild

Är fattigdom en sjukdom?

Hundratusentals medmänniskor i Sverige lever under daglig stress och oro för hur ekonomin och vardagen ska gå runt, och vi sover betydligt mindre och oroligare än övriga.

Fattigdomen breder ut sig. Bara i Europa lever över 100 miljoner människor i vad som kallas fattigdom. I Sverige befinner sig, enligt rädda barnen, runt 250 000 barn med familjer under fattigdomsstrecket. Tiggare och hemlösa ser vi varje dag som varnande exempel på våra gator och torg.

Men kan det förutom vår ekonomiska livssituation finnas fler gemensamma nämnare, något medfött karaktärsdrag som gör att vissa människor drabbas?

Sedan undrar jag hur det kan det anses vara etiskt försvarbart att forska på våra tänder, vår psykiska och mentala status, hur kriminella vi är och även andra symptom som fattigdom skapar. Jag tycker det finns anledning att ställa sig den frågan. Ska vi verkligen lägga över fattigdomsproblemet på oss fattiga? Vore det inte ur medmänskligt hänseende vara mer motiverande och glädjande för alla om fattigdom inte fanns?

Hundratusentals medmänniskor i Sverige lever under daglig stress och oro för hur ekonomin och vardagen ska gå runt, och vi sover betydligt mindre och oroligare än övriga. Så det är kanske inte så underligt om olika problem under dessa livsvillkor uppstår? Men varför ska vi forska och skapa jobbtillfällen kring allt detta?

Är inte det lägga ännu mer skuld och ytterligare slå fast att problemet är vi fattiga?Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: