sourze.se
Artikelbild

Vanligt folk och vår egen lyrik

Visst kan man fnysa åt Hoola Bandoola, Afzelius och Wiehe. Men de formade oss en smula - kanske till mjukisar och smygfeminister? Bra grejor gjorde de i alla fall. Veckans krönika blir en musikstund.

Folklig lyrik och poesi - vad är det? Detta, som en medsourzare lämnade häromdagen, är ädel folklighet på hög nivå:

Dessa sotiga bröst förekom sällan i medel- eller överklassen. Och Thorstein Bergmans stämma gör texten extra intressant. Poeten själv omkom av cyanidförgiftning i september 1920 när man rökte mot vägglöss på ett lopphotell i Klarakvarteren i Stockholm.

Så till den ökände Fridolin, lantjunkaren från dalarna, erotomanen som dansar under månen med sin räfserska, i skördetid.

Folkligt romantisk fosterlands- och bondelyrik. Härlig att inhalera mellan maj och september. Man känner doften av jord och lusta...

Folklighet som här ville vi oss syssla med under 1970-talet:

I eftertankens kranka blekhet ser jag en kärleksvisa, en text till en älskad kvinna. Den handlar egentligen om ett så absurt och svårdefinierat begrepp som frihet. Vad fan är frihet? Finns frihet i sinnevärlden eller i verkligheten? Känner du någon som talar om sin frihet? Jag kände den ända ner i maggropen som en kärleksvisa till den man älskar, till den varelse vars renhet står utom allt tvivel. Att lyssna till ibland under de år av 1980-talet då livet var härligt, karriären ointressant och man gärna lät motorcyklar skymma familjeliv och vardagsromantik.

Visst kan man fnysa åt Hoola Bandoola, Afzelius och Wiehe. Men de formade oss en smula, kanske till mjukisar och smygfeminister? Bra grejor gjorde de. Nu gäller ajöss till den sortens mjuksocialistisk folklighet, sörjd och saknad av ingen.

Att tala populär kärlekslyrik utan att nämna Gärdestad, Ted och Kenneth, är ofullständig rapportering. Detta är en rökare:

Over and out.

Jag blir lite förbannad när någon krafsar sig igenom min härdade fasad. Den lille runde Orsabon skakade mig en smula med Björn Ulveus inledningsrader. Jag vet att låten funnits länge men jag brukar inte lyssna på svensktoppslyrik:

En kväll när hösten blåste frost i mina tysta rum
Inför dikt och fantasi stod tanken tyst och stum...


Jag älskar det.Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: