sourze.se
Artikelbild

"Torka aldrig tårar utan handskar" är visst relevant idag!

Replik till Fredrik Lindskog, Sourze 2012-10-25. För mig som är född på 1990-talet är Jonas Gardells serie väldigt viktig. Hur ska vi kunna förstå nuet, om vi inte känner till historien?

Replik till Gardell kan torka sina tårar själv av Fredrik Lindskog.


Även om jag inte håller med dig, Fredrik, så accepterar jag till fullo dina åsikter om serien "Torka aldrig tårar utan handskar". Du får naturligtvis tycka vad du vill, det är inte det jag bryr mig om. Du är fri att tycka att den är ”ett jävla bölande och gnällande från pärm till pärm”. Men jag vill som motvikt berätta om min syn på serien, och vad jag tror angående vissa punkter som du tar upp i din artikel.

Jag har sett alla avsnitt av serien, och som många andra så bölade jag till varenda ett. Nej, jag satt inte och grät ”bara för att”, utan jag grät för att jag var uppriktigt upprörd över det jag fick se. Jag grät av medlidande med de fantastiska karaktärer som spelades, jag grät av ilska över hur de behandlades, och jag grät av någon sorts lycka över att dessa karaktärer fann någon att älska och som älskade dem villkorslöst tillbaka. För att trots all misär de fick utstå, så lyckades de vara lyckliga och leva sitt liv som de ville. Det är fortfarande inte en självklarhet för många ens i dagens Sverige. Jag vet att det är många som tänker och tycker precis som jag, och jag vet att serien har talat rätt in i hjärtat på så många, med tanke på de 13 625 personer i skrivande stund som gillar "Torka aldrig tårar utan handskar" på Facebook.

Jag tycker inte att det något "patetiskt" med vilken hysteri denna serie har skapat - jag tycker att det är fantastiskt! Det är fantastiskt hur diskussionen om bögar och AIDS har tagit plats i Svenssons vardagsrum. Serien tar upp nämligen upp ett ämne som många varit helt omedvetna om, trots att allt detta ägde rum för bara trettio år sedan. Så jag kan svara dig Fredrik, på din fråga: ”Vem mer än bögarna själva har egentligen intresse av att veta hur det var att vara bög på 80-talet?” Till att börja med - jag. Jag är född på 1990-talet, och har ett stort intresse av att veta hur det var på den tiden, för att försöka förstå gay-historien och AIDS-historien i Sverige. Jag vet att fler har det, och jag anser att många fler borde dela det intresset, av den anledningen att det är viktigt. Hur ska vi kunna förstå nuet, om vi inte känner till historien?

Vad jag förstår utifrån din artikel, så stöttar och sörjer du andra personer som utsätts för exempelvis mobbning på jobbet, personer som bli trakasserade eller råkar illa ut. Jag håller med dig om att självklart skall vi begråta och hjälpa dessa människor, också. Men visst skulle vi välkomna en TV-serie även om dessa problem? Tror du inte att den också skulle väcka engagemang för de utsatta människorna?

Det är tråkigt när du talar om att hjälpa människor, och sedan talar om en grupp människor som "den lilla skaran" och viftar bort ämnet som "inte relevant nog för majoriteten av oss" och säger att vi fokuserar på "ting vi inte har någon anledning att fokusera på”. Tala för dig själv! Genom att förtrycka och förskjuta en minoritets historia, kommer vi alltid att förtrycka och förskjuta vår framtid.

Till skillnad från dig, Fredrik, så hoppas jag att det kommer fler djupdykningar från Jonas Gardell, och att de uppmärksammas lika mycket. Dels för att det behövs, dels för att Jonas Gardell är så otroligt begåvad, men främst för det hade varit skönt att ibland få slå på TV:n och se något annat än nästan uteslutande heteronormativ glad-TV.

Jag hoppas också att "Torka aldrig tårar..." har gett Jonas Gardell och alla andra som miste nära och kära i den så kallade ”bögpesten” någon sorts frid eller känsla av upprättelse, att det skipar någon liten rättvisa för hur samhället behandlade dem, även om den är otillräcklig. Och att det påverkar oss som lever i samhället idag till det bättre.

För att skapa lite ro hos dig, Fredrik, så kan jag ge dig ett gott råd; istället för att lägga tid och energi på att skriva en lång, arg artikel om en TV-serie vars ämne du inte tycker om att vi fokuserar på - varför inte skriva en artikel om människorna som du tycker är viktiga att uppmärksamma och hjälpa istället? Du har samma frihet att göra exakt det Jonas Gardell gör så bra, att göra din röst hörd och göra skillnad för dina medmänniskor. Utnyttja den!

PS: Jag tackar för tipset om serien "Angels in America".


Om författaren

Författare:
Evelina Fransson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: