sourze.se
Artikelbild

Anders Behring Breivik - vad fick honom att mörda?

Rättspsykiatriska experter är ofta oeniga i sina utlåtanden, som Carl Olof Schlyter påpekade i sin artikel häromdagen. Jag har en teori om varför det är så.

Senaste budet i fallet Breivik var att han ansågs psykiskt frisk. Nu verkade det i och för sig som om det handlade om att han vare sig var psykotisk eller schizofren, och om jag inte är ute och cyklar så är det det som krävs för att få rättspsykiatrisk vård. Det är störningar som man idag känner till väldigt väl och man vet att personer som antingen är tillfälligt psykotiska eller schizofrena kan begå brott utan att de är riktigt medvetna om verkligheten och vad som faktiskt sker. Man bedömer därför att de bör behandlas eller hållas i säkert förvar istället för att sätta dem i traditionellt fängelse.

So far so good. Det låter väl vettigt att man får rättspsykiatrisk vård om man har så allvarliga störningar att man inte vet vad man gör. Nu verkar man mena att Breivik var fullt medveten om sina dåd, men inte psykotisk. Betyder det att han är psykiskt frisk? Knappast. Låt oss anta att han ändå är frisk. Vad skulle det då innebära? Att vem som helst kan bli massmördare. Din granne, din chef, din fru, dina barn, den där skumma farbrorn som brukar stå utanför Konsum är alla potentiella massmördare. När som helst kan de slå till. Nja, så är det självfallet inte.

För de allra flesta av oss så finns det väldigt starka spärrar mot att döda någon. Även om vi alla har förmågan att döda så fungerar nog de flesta så att de bara skulle göra det i livshotande situationer i stor fara för sitt eget liv. Men de flesta skulle nog ha oerhört svårt att göra det ens då. Jag ska inte spekulera vidare kring detta, men vi kan nog alla vara överens om att massmord är inget man gör om man är vid sina sinnens fulla bruk, vilket i princip alla människor är.

Vad fick då Breivik att mörda? Förmodligen är det så att både uppväxt och arv är faktorer som påverkar den psykiska hälsan. Breivik hade en mormor som hade psykiska problem, så det är inte orimligt att anta att det handlar om något ärftligt, även om uppväxtmiljön och även nutida livssituation kan ha påverkat i både negativ och positiv riktning. Hade han varit psykiskt frisk så hade det saknats någon vetenskaplig förklaring till varför och hur en fullt frisk människa skulle få för sig att begå ett så vansinnigt dåd. En del kanske lyfter fram hans främlingsfientliga inställning då. Men dessvärre är det många idag som har sådan inställning, men varav de flesta förmodligen inte är benägna att döda en annan person.

Många frågar sig då hur man kan vara så sansad och välorganiserad och planerande om man är psykiskt sjuk? Sanningen är att de flesta psykiskt sjuka klarar det alldeles utmärkt och en del är till och med bättre på att planera och organisera än psykiskt friska människor. Det gäller däremot inte för de som är psykotiska, åtminstone inte under själva psykosen, men när de mår bra så klarar de det förmodligen ganska bra. Fast även i en psykos kan man förmodligen planera och organisera saker. Bara för att man har en förvanskad verklighetsuppfattning innebär inte att det slår ut alla andra funktioner.

Det finns någon slags nidbild och felaktig föreställning att de som är psykiskt sjuka eller allvarligt psykiskt sjuka beter sig fullständigt irrationellt och okontrollerat. Förvisso kan det vara så, men det kan också vara så att man är övertygad om att man är förföljd och övervakad, men i övrigt agerar fullständigt rationellt. Ofta finns det någon liten verklighetsanknytning, men som skruvats rejält och blivit något helt absurt hot.

Jag vill inte på något sätt försvara Breiviks dåd, men det skulle kunna vara så att han är schizofren och levde med den föreställning som han ger uttryck för i sitt manifest, att muslimer är på väg att ta över Europa och kommer att påtvinga alla andra sin religion och lagar. Med den inställningen och paranoida drag så blir nog livet ganska skrämmande och outhärdligt. I hans inre värld var han väldigt hotad och befann sig i ett krig mer eller mindre. Förmodligen upplevde han sig som samma sorts hjälte som när motståndsmän i korrupta regimer försöker störta diktatorn med risk för sitt eget liv.

Faktum är att det inte ens behövs schizofreni för att förklara hans dåd. Psykopater har förmodligen också förmågan att helt kallblodigt mörda någon och hans världsbild delas av många. Världsbilden kan förklaras av okunskap och isolering. Många som är fällda för våldsbrott och dråp har ofta kraftig ADHD, borderline eller andra psykiatriska diagnoser som inte bedöms som "allvarliga" och de hamnar därför i fängelse ofta helt utan behandling. Breivik kan mycket väl ha haft någon mindre allvarlig psykiatrisk diagnos.

Jag skulle inte gå så långt att alla med psykiska problem behöver rättspsykiatrisk vård vid brott, men de behöver helt klart behandling av något slag, och bör vara så pass behandlade att de kan leva ett hyfsat normalt liv. Det lilla fåtal som inte går att behandla kanske man dessvärre måste låsa in på rättspsykiatrisk vård på obestämd tid. Men psykiatrin har kommit långt idag och de flesta problem går att behandla med antingen terapi eller medicin eller både och. Nyligen har man sett förvånansvärt positiva resultat på fångar på Norrtäljeanstalten som fått ADHD-medicin.

Att experterna på rättspsyk ofta velar fram och tillbaka och verkar ha en märklig syn på vem som är frisk eller sjuk beror förmodligen på ett ålderdomligt synsätt. Även om psykiatrin kommit långt idag så var den ganska outvecklad bara för några decennier sen. Ända fram till sjuttiotalet hävdade vissa experter inom psykiatrin att homosexualitet var ett psykiskt problem, till exempel. En del av dagens experter tog sin examen på den tiden och har kanske inte hängt med helt och hållet i utvecklingen som skett sen dess. Att man fortfarande graderar psykiatriska diagnoser som allvarliga eller mindre allvarliga är ett problem. Risken finns att folk tror de som hamnar i fängelse helt medvetet och frivilligt begått oförlåtliga våldsbrott. I själva verket är det ofta så kallade mindre allvarliga psykiska störningar som leder till extrema humörsvängningar och usel impulskontroll, som kan vara livsfarliga vid fel situation och tidpunkt. Kriminalvården måste få en större förståelse för detta och satsa mer på behandling.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2012 09:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: