sourze.se

9/11 - För stort för att hantera för svensk media

Från den 11 september 2001 måste allt som kommer från USA ses som krigspropaganda och behandlas som sådan av våra svenska medier. Så sker inte.

Jag var 48 år då massmorden vid WTC ägde rum. Den följande händelseutvecklingen kom att i grunden förändra min syn på såväl världen som på vad det är att vara människa. Jag har lagt ner mer än ett tusen timmar på att komma till förståelse angående 11 september, timmar som definitivt kom att öppna mina ögon.

För stort för att hantera - så anser jag man kan sammanfatta svenska mediers behandling av 11 september 2001 - eller för farligt.

Ett land i krig kommunicerar endast propaganda. Det gäller såväl till omvärlden som till det egna folket. Behövs det lögner så ljuger man. När sanning sägs så ingår även den i propagandan. Det gäller alla länder i alla tider. Från och med den 11 september 2001 är USA i krig. Från den dagen måste allt som kommer från USA ses som krigspropaganda och behandlas som sådan av våra svenska medier. Så har inte skett.

Det finns tekniska anomalier i sådan mängd kring den 11 september att det är en psykologisk gåta varför inte skolade tekniker inom bland annat byggnads- och flygplanskonstruktion träder fram och begär att våra journalister gör sitt jobb och visar vad kritisk granskning innebär. En enkel fråga kan vara - varför flygplan, som inte ens vägde en tusendel av tornen de träffade, fick dessa att rasa rakt ner i sig själva, utan att välta, på ett i det närmaste identiskt sätt, trots att de träffar på olika höjd och bredd i tornen. Är inte det alldeles osannolikt? En annan fråga är - hur kan hetta från brinnande kontorsmöbler - och ingenting annat - sprida sin värme så exakt lika över våningsplan stora som fotbollsplaner att alla 47 stålpelare som bär upp huset kollapsar samtidigt med ett alldeles symmetriskt ras som följd? Detta fullständigt oförklarliga fenomen gäller den tredje skyskrapan - WTC 7, som inte träffades av något flygplan men ändå rasade samman några timmar efter de två första. De enda som verkligen är gemensamt för de tre skyskraporna var att de kontrollerades av en och samma människa - Larry Silverstein.

Tio år senare kommer så kvittot på hur journalistiken i Sverige helt kapitulerat - Bin Laden. Trots avsaknad av fristående fakta väljer man att publicera det krigförande USA:s partiska version, som om den vore objektiv sanning. Detta måste allvarligt bryta mot god journalistisk sed. Jag ser numer svensk massmedia som en ren slavsändare åt USA:s maktelit. "Vi sänkte honom i havet av hänsyn till muslimerna!" Hur kan någon ta det på allvar? Det överträffar Monty Pythons bästa - men återges med de allvarsammaste miner hos svenska medier. Så ser skamlöshet ut.

Utan fristående och kritiskt granskande massmedia är demokrati inte möjlig.

Sverige är, sedan den 11 september 2001, en skendemokrati.


Om författaren

Författare:
Dag Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2011 23:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: