sourze.se

Det är resultatet som räknas

Människor upplever saker olika. Alla lever sina liv på det sätt de finner lämpligt eller på det sätt de kan, efter sina förutsättningar. Vi ser olika på hur vi ska lösa problem, vad som är bra eller dåligt att göra. Det är ändå resultatet som räknas.

Det här med resultat är knepigt. Jag läste en gång en bok om en läkare, som hade en utomjordisk upplevelse. Han dog och besökte dödsriket, där han iakttog döda människor och hur de levde sina liv på andra sidan. Han såg slagfält där människor stred mot varandra utan att ge sig en tum. De fortsatte alltså strida även på andra sidan, övervakade av änglar eller ljusvarelser, som ville hjälpa dessa människor att sluta strida, men de ville inte själva ge med sig. Den här läkaren vaknade från döden dramatiskt och blev så påverkad av sin efter-döden-upplevelse, att han bestämde sig för att ägna sitt liv åt att försöka hjälpa människor medan de levde, att lösa sina problem och nå ett bättre resultat i sina liv.

Den här historien har jag aldrig glömt och den kom upp nu, för att beskriva, hur man kan fastna i ett mönster utan att kunna gå vidare och nå ett tillfredsställande resultat. Det är likadant i det levande livet och jag tänker främst då på arbetslivet. Att se på sin arbetsuppgift på ett sätt, som ger ett bra resultat är väl önskvärt? Det är ju resultatet som räknas, men är det så självklart alla gånger? Jag tänker på den arbetstagare inom mitt eget yrkesområde, skolan, som låst fast sig vid ett destruktivt mönster och följer mönstret hela sin verksamma tid. Goda rådgivare försöker förklara vilket resultat det blir om man är negativ och tillbakasträvande, men arbetstagaren lyssnar inte. Resultatet blir därefter. Ingen blir nöjd.

Inom mitt arbetsområde ska man vara pedagogisk och lyhörd för att få ett bra resultat med eleverna. Det samma gäller väl alla yrkesområden? Då är frågan: Vad är ett bra resultat? Ett bra resultat tycker jag är när det man gör fungerar. När man ser resultatet av det man utför, när man kan se vad uppgiften innehåller, hålla sig till det och inte en göra en massa andra saker. Varje uppgift som vi har att göra har ett utförningssätt som fungerar. Då kan vi säga "det här funkar ju jättebra!" och vara tillfredsställda med det. För det är ju resultatet som räknas!

Ett resultat vi kan var nöjda med har ju också ett pris. Man måste engagera sig, för att kunna ingå i ett större sammanhang. I vissa yrken måste man synas och höras, men allt beror på hur vi ser på den uppgift vi vill utföra. Hur ser den ut, vad innehåller den och vilka möjligheter har just jag, att utföra uppgiften med ett bra resultat?

Min erfarenhet är att inget är så svårt som det ser ut, men - det är ju resultatet som räknas!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2011 11:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: