sourze.se

Ett semesterminne av den stinkande sorten

Jag skulle ut och resa och läste i resebroschyren. Så mycket vackert som utlovas – sevärdheter, mat, soluppgångar, solnedgångar, hav som glittrar. Ja, allt glittrar i en resebroschyr. Allt utom toaletterna. Om det ens finns något som heter toaletter.

Dottern och jag besökte Egypten. Vi skulle se gravar och titta på stendöda kungar som till exempel Tutankhamun. En konstig förströelse under en semester kan tyckas. Inte vet jag om man blir lyckligare av att se på en tom grav, eller om där ligger någon som påstås vara en viktig person i historien. Men så står vi alla semesterfirare där och tittar intresserat ner i en grav. Och alla lyssnar på hur liket levde när det levde och om likets historia.

Efter detta ska alla få en bit mat i sig. Vi turister ställer oss duktigt i kön för att matas med landets "gourmetmat". Eller? Den kan bestå av det mest konstiga i matväg som vi stoppat i oss. Vi vet ingenting om de gifter som landet besprutar sina odlingar med. Viktigare för oss är att berätta om det enormt gudomliga vi stoppat i oss för vänner när vi kommer hem.

Alla vi turister, inklusive dottern och jag, säger nästan i korus, högt, helst så att restaurangägaren hör oss trots att han/hon inte kan ett ord svenska. "Mums, så gott!" Och vi har ingen aning om det är råtta, orm, eller katt som vi just nu sitter och sväljer, men gott är det! Grönsakerna som vuxit på ängen i landet du besöker, hur mycket av odlarnas urin har inte nått dessa rötter? Har man sköljt dem ordentligt? Ingen vet. Står detta i din resebroschyr? Dottern och jag har aldrig läst en textrad om detta.

När alla har ätit sin mat uppstår nästan alltid att tarmen vill tömmas på sitt innehåll, speciellt med tanke på alla nya kryddor, nya gifter. Dottern och jag frågar efter en toalett. "Ja, där borta." Jag går in men kommer ut igen. Nej det finns ingen toalett. "Jo", säger reseledaren. Okej, jag går in igen och konstaterar: Det finns INGEN toalett. Ut till reseledaren och skriker som det är att där finns INGEN. Nöden är stor, kan inte knipa längre. Då berättar han att det är hålen i golvet som jag ska pricka. Vad? Hålen, hur ska nu detta gå till? Därinne finns fyra hål i golvet och inget som glittrar som i resebroschyren, och det doftar allt annat än gott.

Stod detta i resebeskrivningen? Nej. Okej, av med brallorna, ställer mig på huk för att pricka rätt.
Under tiden som jag ska styra mitt prickande, kommer en annan dam in och sprutlackerar inte bara hålet i golvet utan sidorna runtomkring. Jag värjer mig och det luktar hemskt, det är en riktigt obehaglig miljö att vara i. Med stinkande dofter och ingen skyddsdräkt, en klar smittorisk.

Nästa gång du är ute på reseäventyr, ta en toalett med dig, då är du säker i vilket miljö du än vistas i.


Om författaren

Författare:
Birgitta Sandblom

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2011 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: