sourze.se

Gjuteriarbete är hälsosamt

"Vi här i Sverige kan verkligen känna oss lyckliga över att vi har en regering som tänker på sina medborgares bästa och deras hälsa och därför vill införa nåt som liknar arbetsplikt."

Den rumänske författaren Cioran skulle ha fyllt 100 år i år. Ann Heberlein har skrivit en artikel om honom i DN 8/4 2011 "Till den långa sömnlöshetens lov". Cioran var en författare som bara sysslade med dystra ämnen, som döden, ensamheten, bitterheten, sjukdomen och självmordet. Och det där är ju inte särskilt progressivt eller positivt. Cioran borde inte ha flyttat till Paris och drällt omkring där dygnet runt och tänkt dystra tankar. Han borde ha flyttat till Sverige i stället och börjat jobba i ett gjuteri och öst sand sju dar i veckan. Då hade han inte orkat gräva ner sig i allt elände som finns. Vi här i Sverige kan verkligen känna oss lyckliga över att vi har en regering som tänker på sina medborgares bästa och deras hälsa och därför vill införa nåt som liknar arbetsplikt. Och det är ju extra bra att de som inte arbetar känner sig skuldbelagda. För tänk om det drällde omkring 4 miljoner svenskar som inte arbetade utan bara rotade i alla upptänkliga eländen? Uppslutningen kring arbetsplikten är också nästan total här i landet. Det finns bara några enstaka lyckliga arbetsskygga typer som hukar sig lite här och var. Arbete befordrar verkligen hälsa och välstånd och hindrar alla tillfällen till sjukliga tankar.

Filosofin och tänkandet hjälpte nu inte Cioran och botade inte hans ensamhet, sömnlöshet och dödsångest. Antagligen finns det få lyckliga filosofer och heltidstänkande människor. Ett dagligt pass på ett gjuteri skulle vara välgörande för många. Heberleins artikel var mycket intressant och givande. Visserligen kände jag till Cioran sen förut, men jag fick på köpet veta mer om Nietzsche. Jag trodde i min enfald att hans bok "Den glada vetenskapen" handlade om att det är jättekul att syssla med forskning. Men den handlar i stället om frågeställningen: "hur kan människan vara glad när hon insett hur hennes verklighet är beskaffad". Hur kan man tycka att livet är stenkul när man ser vad som händer i Libyen, Irak eller Elfenbenskusten, eller när man vet hur krutdurken Syrien när som helst kan flyga i luften?

Bellman sjöng en gång "Vad fan angå oss Polens affärer?" Idag kan vi sjunga "Vad fan angår oss Irans, Kinas eller Afghanistans affärer?" De får väl klara ut sina affärer bäst de kan! Och likadant kan kineser, afghaner och ryssar sjunga "Vad fan angår oss Sveriges affärer?" För vi måste ju tro att vi lever i den bästa av världar. Bättre kan det knappast bli, däremot mycket sämre.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2011 06:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: