sourze.se

Butts "Ett särpräglat utseende" – värd varenda minut att läsa

"Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag, som i hela mitt liv intresserat mig för mänskligt beteende, att jag, genom att läsa den här boken, skulle få sådan förståelse för Billy Butt och hans kamp för upprättelse."

Att lägga mig tillrätta och i lugn och ro läsa och avnjuta en bok är något som jag sällan finner någon tid till. Av just den anledningen är jag väldigt svårflörtad när det kommer till detta. En bok måste ha mer än bara en enkel story för att räcka till.

Jag har, som så många andra i Sverige under årens lopp, blivit påmind om att det finns en man som envist kämpar för att få upprättelse vad gäller en våldtäktsdom. Han heter Billy Butt och många vet lite grand om vem han är och vad han har sysslat med, men där stannar nog den genomsnittliga kunskapen. Varför skulle då denna bok vara så speciell och så tilltalande? Vad är det som gör att jag streckläser den med otroligt stor behållning? Ja, det vill jag verkligen understryka: Aldrig i min vildaste fantasi trodde jag, som i hela mitt liv intresserat mig för mänskligt beteende, att jag, genom att läsa den här boken, skulle få sådan förståelse för Billy Butt och hans kamp för upprättelse. Ja, detta är verkligen ett unikt exempel på just det. Att bokens handling är författarens verklighet, att allt det han skriver om har hänt och händer idag är otroligt, det är faktiskt Billy Butts verkliga liv.

Senast i Kvällsöppet igår i TV4 med Ekdal och Birro kunde man följa hur justitierådet Göran Lambertz mer eller mindre erkände att det inte är avsaknad av ny information till Butts försvar som hindrar beviljandet av en resning, utan mer hur de nya fakta som borde räckt till för en resning presenterats. Förstod ni vad jag just sa? Är det här verkligen sant? Ja, tyvärr, och det kan hända vem som helst, det hände Billy Butt.

Fungerar vårt rättssamhälle verkligen på detta vis? Hur kan det få vara så? Hur har denna människa orkat med? Vad är det som gjort att Billy Butt inte givit upp? Dessa frågor och många fler har fått sina svar när man vänder sista sidan. Belåten över vad boken gett mig vill jag bara nu uppmärksamma så många som möjligt, delvis genom att skriva detta på Sourze, att oberoende av vad du har för inställning till hela denna historia så tro mig, det är värt varenda minut att läsa boken.

Tack Billy Butt för stor behållning!


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2010 13:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: