sourze.se

David Batras "Vän av ordning" - Småkul med dyster bismak

När min sambo, som är från London, flyttade hit för några år sen var Kvarteret Skatan och särskilt sketchen om ett påhittat besök på High Chaparral bland det första svenska vi kunde skratta åt ihop.

Sedan dess har humorserien och särskilt David Batras förlösande rollfigur varit en gemensam skrattventil när det svenska samhällets stelhet och likriktning blivit för påtaglig.

Ståuppkomikern David Batra har även hittat en väg in i böckernas värld. 2008 gjorde han smärre succé med "Den som inte tar bort luddet ska dö", en sammanställning av svenska folkets argaste lappar. "Vän av ordning" utkom redan 2005 men föreligger i år i en nyutgåva. Man bestämde sig, som Batra skriver i förordet, för att "mjölka den" ett varv till. Här hittar vi inte tvättstugeanslag utan istället tokiga, upprörda och från rådande konsensus avvikande insändare i pressen, samlade i kategorier som "Män, kvinnor & barn", "Politik & debatt" och "Trafik", och flankerade av komikerns kommentarer.

"Med.stud." menar 1987 att det bör öppnas fler "horhotell" och att inte bara de finaste hotellen ska samarbeta med eskortfirmor, för att hindra spridandet av HIV. 1972 undrar "Börje" om han är en toffel för att han finner sig i att skickas ut med hunden när hustruns älskare kommer förbi. Samma år förtäljs i en insändare i Expressen om en förstörd lördagskväll framför TV:n. En dignande skaldjursbuffé stod uppdukad hemma i Johanneshov men när ett program om "ett afrikanskt land med fattiga människor och misär" visades försvann aptiten och det blev inte bättre av att programmet gick i färg. Skribenten vill hellre ha "amerikanska underhållningsprogram" och föreslår en övergripande lösning på problemet: "Byt regering".

Här skulle jag kunna försöka mig på att flika in en allvarlig tanke om skribenter med relevanta frågor som utestängs från pressen. "Vän av ordning" ges ut av Bonnierförlaget Forum och för den som anar i vilken utsträckning denna mediejätte likriktar och mörkar den svenska debatten skulle man med en överdrift kunna säga att Batras bok gränsar till de dystra kaninsketcherna i Lynchs "Inland Empire". Men det är ju inte Davids fel så jag låter bli. Istället avslutar jag med att konstatera att "Vän av ordning" är en smålustig bok som passar att ha liggande på utedasset.


Om författaren

Författare:
Fredrik Rosvall

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2010 08:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: