sourze.se

Få stopp på förtrycket – ge alla kvinnor från Iran asyl

"Jag kan se ett Iran framför mig, befolkat av enbart män efter en kvinnlig massutvandring och jag undrar hur länge mullornas makt skulle överleva i den miljön!"

Sakineh Mohammadi Ashtianis heter en kvinna i mullornas, ayatollornas och därmed också männens Iran. Hon har nu suttit fängslad i fyra år och är dömd till 99 piskrapp och åtföljande stening till döds. Avrättningen har tillfälligt skjutits upp. Detta kunde man läsa i en artikel i Aftonbladet igår.

Hennes brott? Inget alls. Däremot så är det möjligt att hon varit mänsklig och i vissa länder som till exempel Iran står mänsklighet inte högt i kurs. Tvåbarnsmamman har dömts för att ha haft en "olaglig relation" av en sort som om den skulle ge samma straff i Sverige skulle få den svenska befolkningen att minska drastiskt efter en vanlig kurs- och konferenshelg.

Översatt till vardagssvenska så är hon alltså dömd för att ha vänstrat. Ett öde hon för övrigt delar med minst 15 kvinnor till som även de sitter fängslade i väntan på att dödas för den mänskliga svaghet de måhända har visat. Om någon undrar hur den andra halvan av det påstått vänstrande paret har straffats så blir nog svaret; inte alls. Varför skulle något straff vara aktuellt? Han är ju man.

Det vi ser är en effekt av Irans medeltida rättsskipning och tillämpande av sharialagstiftning och det är ett system som är så främmande för oss att vi har svårt att ens förstå att något sådant händer idag. Vi i väst måste nu på alla tänkbara sätt hjälpa och rädda de kvinnor som lever under religionens förtryck.

Sverige, den svenska regeringen, Carl Bildt, vår ambassadör i FN, Cecilia Malmström som EU-kommissionär, ja alla vi kan uppbåda måste i en samfälld framställan till den Iranska regeringen på ett tydligt och klart sätt visa vår avsky och vårt fördömande och vi måste kräva att mänskliga rättigheter, som de uttrycks i internationella konventioner, implementeras snarast även i den Iranska lagstiftningen om landet överhuvudtaget ska få vara en jämställd medlem av det internationella samfundet i fortsättningen. Vi måste dessutom verka för att få andra att agera på ett motsvarande och även samfällt sätt.

Jag delar för övrigt artikelförfattarna på Aftonbladets om att vi bör göra kön till asylskäl för kvinnor som söker asyl från länder där sharialag tillämpas och även från länder där kvinnlig omskärelse fortfarande är en realitet.

Religionsfrihet i all ära men jag måste säga att i sammanhang då religionen frontalkrockar med civilisationen och de grundläggande konventioner som finns om mänskliga rättigheter så är det religionen som måste få stå tillbaka. Det borde år 2010 inte finnas ett enda land där man fortfarande i valda delar lever på en medeltida nivå.

Tyvärr så gör det alltså det och vi måste alla hjälpas åt att bryta det förtryck en sådan regim innebär. Jag kan se ett Iran framför mig, där homosexualitet är något som inte existerar enligt deras president, befolkat av enbart män efter en kvinnlig massutvandring och jag undrar hur länge mullornas makt skulle överleva i den miljön!

Det är kanske detta som kan bli vägen för att bryta det onda fundamentalistiska tolkandet av islam, att västvärlden helt enkelt ställer upp för och tar emot kvinnor som flyr det religiösa förtrycket? En variant på Lysistrate och sexstrejkerna som skulle förmå männen att inte kriga vidare i det peloponnesiska kriget.


Om författaren

Författare:
Michael Gajditza

Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2010 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: