sourze.se
Artikelbild

Reinfeldts tankar går till MP

"Om det blir ett valresultat där inget av blocken har majoritet och där SD sitter i riksdagen, så kommer Reinfeldt att inbjuda MP till regeringsförhandlingar. MP kan inte gärna säga nej till förhandlingar, men kommer att ha tuffa krav."

Den senaste sifomätningen indikerar att det kan bli rysligt spännande inte bara före valet utan också efter. Allianspartierna har nu 48,4 mot 45,6 för de rödgröna. Mitt emellan står Sverigedemokraterna som presumtiva vågmästare med 4,3 .

Nu tänker Reinfeldt och Björklund så det knakar. De vill absolut inte bli beroende av Sverigedemokraterna. Så blickarna riktas mot de rödgröna blocket och stannar på Miljöpartiet.

Om det blir ett valresultat där inget av blocken har majoritet och där SD sitter i riksdagen, så kommer Reinfeldt att inbjuda MP till regeringsförhandlingar.

MP kan inte gärna säga nej till förhandlingar, men kommer att ha tuffa krav. Till exempel en humanare arbetsmarknadspolitik och sjukförsäkringspolitik, en ny klimatpolitik, fritt spelrum för MP på miljödepartementet och nej till byggandet av biltunneln Förbifart Stockholm.

Men Reinfeldts och Björklunds planer spricker om det blir så att både Centerpartiet 4,9 i Sifos mätning och Kristdemokraterna 4,5 åker ur riksdagen. Till detta scenario kan läggas att mycket väl kan bli så att SD inte kommer in.

Mycket talar för att Sverige vaknar upp i ett extremt komplicerat politiskt landskap på morgonen den 20 september – med baksmälla för flera partier.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2010 07:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: