sourze.se
Artikelbild

Ändrade vanor räddade liv

Den fruktade svininfluensan tog 29 liv i Sverige, men samtidigt räddade den indirekt tusentals liv. Antalet dödsfall i den vanliga influensan minskade nämligen kraftigt under den period svininfluensan var aktuell.

Summan av detta blev färre dödsfall än beräknat i svininfluensan och att som väntat en del personer drabbades av biverkningar på grund av vaccinet. Plus att antalet döda i den vanliga influensan enligt Smittskyddsinstituet är extrem lågt.

Ett exempel är Stockholms län med drygt 2 miljoner invånare. Där avled 19 personer i svininfluensan. Men enligt landstingets chefsläkare var det troligen bara några få som dog in den vanliga influensan under samma period – normalt ligger dödstalet i länet mellan 700 och 1 200 fall per år. I hela landet har antalet dödsfall varit mellan 2 000 och 3 000 under senare år.

Även om statistiken inte är klar ännu är bilden tydlig. Vad berodde det då på att nästan inga dog i den vanliga infuensan samtidigt som dödssiffran var låg också för svininfluensan?

Det finns två huvudsvar:
1 Många vaccinerade sig mot svininfluensan och fick troligen därmed ett visst skydd även mot den vanliga influensan.
2 Vi fick massor med information om svininfluensan och vi ändrade i stor utsträckning våra vanor.

Allt tyder på att det var de ändrade vanorna som spelade största rollen som livräddare. Bättre hygien – framför allt genom mer handtvätt och användning av handsprit – gav resultat. Tipsen om hur man skulle undvika svinfluensan avlöste varandra månad efter månad i massmedia.

Man kan tycka att det är självklart att vi ska fortsätta på den inslagna hygienlinjen. Men blir det så? Tyvärr blir det lätt återfall i gamla vanor efter en tid. Bekvämlighetsprincipen tar över.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2010 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: