sourze.se
Artikelbild

Fi det enda partiet som arbetar för lika löner

"Vi driver en jobbpolitik" – så låter det, inte minst från alliansen. Men att föra en jobbpolitik utan att se till att vi i Sverige har jämställda löner är ett skämt. Att inte ens ta upp frågan till debatt är ett hån mot halva Sveriges befolkning.

I genomsnitt tjänar en kvinna 4 700 kronor mindre i månaden än en man på en heltidstjänst. En kvinna i vården tjänar drygt 3 000 kronor mindre än en man i industrin. Lönen skiljer sig även inom samma yrke, mellan personer med samma erfarenhet och utbildning. Är du man är du värd mer, säger lönekuvert.

Trots att fakta finns svart på vitt så händer inget. Regeringen har inte gjort något för att utjämna skillnaderna och inte kan man väl påstå att Socialdemokraterna, som ändå har haft tid på sig, gjort särskilt mycket? Inför valet i höst är det tyst. Blocken pratar "jobbpolitik" utan att nämna problemet.

Feministiskt initiativ är det enda partiet som tar problemet på allvar, som går till val på frågan och som har en konkret plan. Vi vill inrätta en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner för kvinnor. En höjning av arbetsgivaravgiften med en halv procentenhet, en jämställdhetsavgift, ska läggas på alla arbetsgivare. Dessutom ska staten bidra med samma summa, 4 miljarder kronor. Pengarna ska fördelas ut till arbetsgivare för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken. Feministiskt initiativ har en plan som är helt genomförbar och som finns här och nu.

Är man för jämställdhet, som alla partier i riksdagen säger sig vara, så finns det inget försvar till varför inget händer. Det finns inget försvar till varför inte frågan drivs. Det kan inte vara omöjligt och det måste finnas betydligt större utmaningar i politiken än att jämna ut löner. Något måste hända. Det är pinsamt att det ser ut som det gör. En verklig jobbpolitik kräver en konkret plan för att lösa problemet. En seriös jobbpolitik måste börja med att alla behandlas lika på arbetsmarknaden.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Emma Svensson

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2010 10:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: