sourze.se
Artikelbild

Tvåorna är de riktiga vinnarna

"Den som blir etta får göra två cd-album. De som vunnit senast är Daniel Lundström, Marie Picasso och Markus Fagervall och ingen av dem syns speciellt mycket i pressen nuförtiden. Tvåorna däremot syns allt som oftast, så att bli tvåa är inte fy skam!"

Nu har vi äntligen sett slutet på denna mastodonttävling - IDOL! Inte en dag förtidigt! Jag pustar ut och konstaterar att jag haft rätt många gånger, om till exempel Peter Jihde, programledaren. Jag har sagt att han är jättebra, tvärt emot många journalister, som skrivit ner honom totalt. Idoljuryn har uttalat sig nu och säger att om Jihde slutar, så vill inte de heller fortsätta som jury, eftersom han är ankaret i programmet. Rätt juryn! Man har också klagat på artisternas kläder, som jag upphöjt till skyarna. Elin Kling som fixade stylingen, fårbetyg MVG av mig. Man har klagat på för mycket svart, men svart är ju elegantast, utan konkurrens. Det visste Elin, så hon siktade rätt rakt igenom. Hon struntade också i att tjafsa så mycket med artisternas hår, vilket gjorde hela showen mer trovärdig. Det ska du ha en eloge för Elin!

Finalen gästades av alla före detta tävlande och inte en enda föreföll bitter. Alla var glada och sjöng för full hals och i slutet av programmet gästade listettan i USA och före detta Idolvinnaren Agnes scenen och sjöng sin låt Release me. Agnes var väldigt vacker i pärlbestrött, rosastenat liv och till det, coola, blanka byxor. Håret fläktflög i bästa Carola-stil omkring hennes huvud och sången var det inget fel på. Hon hade sturskat upp sig ordentligt sen hon vann, tror det var 2007.

Den som blir etta får göra två cd-album. De som vunnit senast är Daniel Lundström, Marie Picasso och Markus Fagervall och ingen av dem syns speciellt mycket i pressen nuförtiden. Tvåorna däremot syns allt som oftast, så att bli tvåa är inte fy skam! Tvåorna har blivit Darin en av mina favoriter, som också gjort internationell karriär, Amanda som blev tvåa för ett par år sedan och Erik Segerstedt som bildat en trio med Danne och Andreas, tror jag de heter. Det kan till och med vara ett plusatt bli tvåa, har det visat sig i efterhand. Kanske är det som jag alltid sagt, att man väljer det säkra före det osäkra. Man vågar inte satsa på ett osäkert kort om det finns ett säkert och det säkra kortet i Idol 2009 är Erik Segerwall från Knivsta. Men så har vi Calle Kristiansson från Kristianstad, jokern, som har utvecklats enormt under resans gång och nu kan man se, att de här två combattanterna är bra, båda två på sitt sätt.

Min lilla analys av Idol 2009 kommer att bli kort. Delvis för att jag inte är musikrecensent och därför illa betrodd, om man tittar på poängen på mina idolartiklar och delvis för att jag är trött på Idol. Men jag respekterar tävlingen, fast jag tycker att den är orättvis, eftersom att man blandar ihop så många olika stilar, så det blir omöjligt att döma vem som är bäst för idolepitetet.

Killarna får välja en egen låt i finalen och Calle väljer en Led Zepelin-låt - Rock and roll. "Det är skönt att det finns utrymme för mig!" säger Calle. Calle ÄR rock and roll! WOW! TOPPEN, SNYGGT! Nu är Calle bäst! Han slår sönder gitarren och gör en riktig klackspark som slutkläm! Slå sönder gitarren impade inte på mig, men däremot Calles sångframträdande. "Rått, starkt, häftigt, diseldoft från kalsongerna!" ropar juryn. "Du är rock and roll!"
Faktiskt säger jag.

Erik väljer Final countdown men jag gillade inte sättet han sjöng låten på och det gjorde inte juryn heller. Fast juryn tycker Erik är en "klar", det vill säga färdig artist, vilket jag sagt hela tiden och därför är Erik ointressant för mig. Låten passade inte heller Erik. Men när Erik däremot kör Queens The show must go on, så sitter den som en smäck! Vackert, fulländat! Juryn sa "Du är fantastisk Erik, tack att vi fick vara med om detta!" Och det hade de rätt i!

Calle sjunger: With a litle help from my friends iförd snygg jacka och fluga. Calle är bäst! För mig. “I want some one to love!" vrålar Calle. Äkta! Bäst! Värme och personlighet! Han kan vinna! Jubel i publiken. "Hole in one!" skrek juryn. "Du har en dieseldunk på ryggen, helt enormt!" fortsatte de.

Ok. Jag röstar på Calle. Båda killarna sjöng vinnarlåten som slutkläm och det gjorde Erik bäst, utan protest. Varför? Jo, därför att det kändes så. Men jag röstade på Calle.

Varför vann Erik? Jo, han är enormt målinriktad och har en sor scenvana. Erik vann och blev jätteglad! Calle tog det som en man. Han sa till och med att han inte skulle blivit lika glad över segern som Erik och jag tror han menade det. Han vet att tvåan har tyngd. Han är smart Calle Kristiansson! Mark my words!

Äntligen är det över! En sak som var störande däremot, var att Eriks flickvän äntrade scenen när han fått vinnarmeddelandet och vägrade gå därifrån. Man undrade, inte bara jag utan hela pressen, när hon skulle ha vett att kliva av scenen. Det kommer att stå henne dyrt den speglingen i "Eriksglansen" eller också kommer det att stå Erik dyrt. Det trodde jury-Andreas, för han sa, att Eriks "idolimage" kunde ha förstörts, tack vare detta egoistiska tilltag av Eriks flickvän. Hon fick säkert en läxa för livet. Ära den som äras bör!

Peter Jihde, den utskällde och nerskrivna programledaren som jag gillar jättemycket, hoppar förmodligen av Idol nästa år. Det gör han rätt i! Stå på dig Jihde, mot de elaka tidningsmurvlar som blandat gift i din segerpokal! Ask them to go to hell!

Du är bäst Jihde! Här får du priset!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2009 13:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: