sourze.se
Artikelbild

Robotfolket – årets viktigaste bok?

"Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman och samtidigt få en chans att att växa som människa."

William lever ett vanligt svenssonliv med fru och barn i Stockholm när han plötsligt rycks upp ur sin tillvaro och hela hans värld vänds upp och ner när han på 35-årsdagen får ett brev skrivet av sin mor som dog för 25 år sedan. I brevet så avslöjar mamman att hon varit medlem i ett hemligt sällskap som i över tusen år kämpat mot en maktgalen grupp som än idag styr världen via sina underorganisationer när de verkställer beslut som innebär att världen fortsätter att härjas av krig, terror, fanatism, fattigdom, orättvisor, svält, sjukdomar och miljöförstöring.

Moderns anvisningar leder till att William kommer i besittning av en urgammal artefakt med oanade krafter och snart inser han att hans liv är i fara. Det William fått i sin ägo innebär att han utgör ett hot mot den organisation som snart ämnar utföra terrordåd som kommer att vara en mardröm för mänskligheten och förändra världen för alltid. Motvilligt inser William att det enda som står mellan friheten och ett totalt förslavande av jordens befolkning är han själv. Det svindlande äventyr som följer tar honom till London, Rom och den svenska myllan men historiens rötter sträcker sig ända tillbaka till det gamla Babylon och vår civilisations gryning.

Boken heter Robotfolket och är skriven av Mats Sederholm och Linda Bjuvgård. Det är en mycket levande och tankeväckande roman de båda författarna levererar. Befriande fri från alla dessa tjatiga deckares klyschor med kommissarien ditt och datt som tillsammans med sin kompanjon ska luska ut vem mördaren är alltmedan pannorna rynkas och cigarettröken ligger tät. Istället bygger man en tät, spännande och intelligent historia där läsaren under resans gång får sig en fantastisk lektion i hur världen styrts. Ni kommer att få veta vilka som sponsrade världskrigen, hur bankerna blåser oss, vad det är som hindrar att vi inte har en rättvisare värld och mycket mer. Spänningen byggs hela tiden upp till det rafflande och överraskande slutet.

Men Robotfolket är faktiskt mer än en spännande äventyrsroman och en suverän historielektion. Den har även ett djup och andlig insikt som man alltför sällan ser hos de som genomskådat vad som pågår och vill förmedla det till andra. Det går att räkna upp många som är pålästa på historia, religion, maktspelet bakom kulisserna och den nya världsordningen etcetera men tyvärr är det alltför sällan de också besitter de djupare psykologiska och andliga insikterna som jag personligen tror är en förutsättning för att man också ska kunna förvalta ansvaret för att bygga ett nytt samhälle och en ny värld som inte är predestinerad att begå samma misstag som den gamla.

Självrannsakan, självinsikt och självkänsla är nyckelorden enligt min mening. Utan dessa kommer vi garanterat att fastna i de gamla fällorna såsom avund, intriger, pajkastning, maktkamper, girighet och maktmissbruk. I såväl det lilla; hemmet, jobbet, internetforum och bloggar med mera, som det stora; folkgrupper, byar, städer, länder och världsdelar. Mats Sederholm och Linda Bjuvgård har skrivit en bok som erbjuder oss en nyckel till dessa livsviktiga insikter. Jag blir verkligen glad när jag ser att människor med sådana insikter också har förmågan att formulera dem i bokform på ett spännande och upplysande sätt. Kanske har de skrivit årets viktigaste bok.

Finns det då inga brister i boken Robotfolket? Jo då, det finns enstaka grammatiska brister man kan invända mot. Mats och Linda har till exempel en tendens att ibland skriva "de" där det ska stå "dem" och tvärtom, men det är petitesser i sammanhanget.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman och samtidigt få en chans att att växa som människa.

www.robotfolket.se


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2009 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: