sourze.se

Tron på de oavbrutna framstegen är död

Nu är vi på topp. Ingen generation efter oss kommer att få det så bra som vi i Sverige har det idag.

Många tror att Berlinmurens fall är det viktigaste som hänt de senaste 30 åren. Så är ingalunda fallet. Det är i stället det faktum att tilliten till framtiden och tron på det oavbrutna framåtskridandet nu är stendöd. För oss som växt upp i Sverige med socialdemokraterna, som alltid predikat att det blir bättre hela tiden, är denna nya sanning omvälvande. Och det är också skälet till att sossarna har så stora svårigheter i dagens politik. De problem som världen står inför är enorma. Det är svårt att se några ljuspunkter. Politikerna har i stort sett gett upp när det gäller ekonomin, klimatet, miljön, befolkningstillväxten och de sociala förhållandena.

Det finns dock ett ljus i detta mörker och det är hur jordklotet ser ut. Att mellan de olika världsdelarna breder haven ut sig och det är räddningen för Europa. I Europa har alla möjligheter att klara sig mycket bra. Värre då för Asien och Afrika. De styrande i Europa kommer ganska snart att stänga gränserna helt för invandrare. Asien och Afrika består av fria stater och de får reda ut sina problem själva. Så kommer man att resonera här i Europa. Vill de ha hjälp så får de säga till. Det lönar sig inte för oss att ha dåligt samvete. Den nuvarande generationen är inte ansvarig för vad kolonialmakterna sysslade med på 1800- och 1900-talen.

Egentligen är det en stor lättnad att slippa den där mardrömmen med att allt ska bli så mycket bättre hela tiden. Nu kan vi koppla av och njuta av läget. "Alla" här i Sverige har ju tak över huvudet, garderoberna fulla och mat på bordet. Vi behöver inte stressa och skaffa oss mer än vad vi har användning för. Vi har det så bra att det mesta här i livet numera handlar om underhållning. Den riktiga idrotten försvann för 50 år sen. Nu är det bara underhållning. Politiken var för inte så länge sen en mycket allvarlig sak, men nu har den också förvandlats till underhållning. Jag hoppas att SD kommer in i riksdagen för då kan vi räkna med underhållning på högsta politiska nivå. Det ska bli mycket intressant. SD-politikerna kommer att vara ganska harmlösa. Men väcka stort uppseende förstås. Men de problem som finns i det svenska samhället är obetydliga och inget att hetsa upp sig för.

Att det finns så mycket elände i världen bekymrar inte oss svenskar. Vi älskar eländet. Press och tv-nyheterna består till 95 av olyckor och katastrofer. Augustprisvinnaren hade typiskt nog skrivit en bok om eländet i Lodz. Vem vill skriva om människor som trivs med livet? Stieg Larssons bok Män som hatar kvinnor passar perfekt för den svenske bokläsaren. Män som älskar kvinnor skulle inte få många läsare.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2009 13:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: