sourze.se

Köpenhamn: Polisen tittade på vid skadegörelse

De så kallade "Autonoma" i Köpenhamn skulle hålla en gatufest. Vilka dessa ungdomar är eller vad dom vill är ganska okänt. Resultatet av deras verksamhet blir oftast bråk och skadegörelse. Gatufesten var inget undantag.

Efter ett tags dansande och hojtande på gatan, mitt i natten, började somliga, klädda i svarta jackor och huvudet täckt med huvor, kasta sten mot skyltfönster, tränga in i affärerna, fördärva varor, fördärva bilar samt spraya graffiti på väggarna. Medan allt detta pågick stod polisen på några meters avstånd och tittade på. Inga försök gjordes att hejda förstörelseorgien.

Här finns två stora frågor som skall ställas:
1 Vad är det som gör att vissa ungdomar i Västvärlden går så lätt över den linje som skiljer mellan rätt och fel? Âr det resultatet av en aningslös uppfattning om begreppet demokrati, som också skulle ge rätten att förstöra? Âr det vetskapen om att kollektiva våldshandlingar knappast kan tas till domstol? Eller är det det faktum att ordningsmakten är så skrämd, efter alla utredningar som följer när den använder legitimt våld för att skingra och hindra brott?
2 Âr det så att ordningsmakten har gått miste om den specifika rättigheten och förmågan att ingripa? Skall nu polisen kalla på någon annan för att upprätthålla lag och ordning?

På fråga 1 kan man svara att den absurt gränslösa demokratin inte fungerar. Laglydiga blir lidande på grund av att vissa inte är det. Gränser måste finnas.
På fråga 2 kan man svara att ordningsmakten behöver ett klargörande i vad den får göra, samtidigt som allmänheten informeras om detta. Polisen existerar ju just därför att den har rätt att använda vissa metoder som den vanliga medborgaren inte har.

I sin förtvivlan har Danmark kopplat in PET, den danska polisens underrättelse avdelning, som skall hålla ett öga på "De autonoma".

Andra nyheter sipprar fram. 20 000 danska kronor har givits i bidrag, just av själva Köpenhamns Stad, till "festen", som bar namnet "Undoing the City", det vill säga "fördärva staden". Ytterst naivt av erfarna människor som skall förvalta en storstad!

Förslag har lämnats att denna gruppering skall hålla sina demonstrationer och manifestationer utanför stadsgränserna. Här kan man fråga sig varför de skulle kunna hålla dessa överhuvudtaget när de inte kan respektera just denna demokrati som har givit dem den rätten.

De "autonoma" är ansvariga för stor skadegörelse och kommer ur saken utan påföljder. Staden och staten har lovat gottgörelse, med skattepengar naturligtvis. Försäkringsbolagen kan säga att de inte betalar när det handlar om upplopp, speciellt när upploppet inte stoppades. Detsamma kan lätt hända i Sverige också, till och med i form av infantila sympatiaktioner. Måste man påminna staten om att den ansvarar för sina medborgares säkerhet? Vem skall göra det annars?


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2009 11:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: