sourze.se

Nu drar vi in vetebullarna

"Det är dags för alla att inse att leken är förbi för denna gång. Det gäller även mig, som kommer att få ett allt större vårdbehov i indragningstider. Jag byter bostad för att möta en kärv framtid."

SVT berättade häromtisdagen att den kommunala ekonomin nu snabbt försämras, så man måste spara på nästan allt. Många kommunala enheter har fått inköpsförbud. Matbudgeten på institutionerna krymper och kommunala tjänster återbesätts inte.

Budgetnissarna ser hur kommunernas inkomster minskar vartefter att allt fler blir arbetslösa och då betalar allt mindre skatt. Hos många kommuner ligger stora varsel, som kan innebära stora uppsägningar i sommar. Då kommer de verkligt svåra tiderna. Då kommer verkligen att gälla, att "allt färre ska försörja allt fler".

Lärarförbundet och andra förbund går ut i media och kräver oförändrad verksamhet och helst utökad. Det är som om de inte alls har insett att vi står i början på en stor ekonomisk kris i kommunerna. De har i hela sin generation varit med om ständigt växande kommunal verksamhet som om det vore en naturlag. Vi 70-80 åringar minns tidigare nedgångar. De yngre tror inte på sådant.

Regeringen berättade häromdagen att de kommer att ösa ut 20 ? miljarder till den kommunala sektorn med början i höst. Redan nu har andra stöd utbetalats. Men alla företrädare för oppositionen kräver minst det dubbla. Ska staten tömma alla sina resurser redan det första krisåret, blir då frågan? Hur många krisår blir det, tre eller tio? Någon som vet?

Regeringens viktigaste uppgift måste nu vara att förbli så solvent som möjligt. Staten måste stå stark när företag och kommuner gungar och står vid branta stup. Så som vårt samhälle byggts upp de senaste 75 åren så måste staten i alla lägen kunna fortsätta att betala ut pensioner, barnbidrag, bostadsbidrag etc. samt driva sina egna institutioner. Med det senare menar jag främst försvar, polis, domstolar etc.

För någon vecka sedan berättade Reinfeldt, att förra året hade budgeten gått 150 miljarder kr plus. Nu förutses ett underskott på cirka 160 miljarder för detta år. Kan vi få skarpare varningssignal?

Det är dags för alla att inse att "leken är förbi" för denna gång. Det gäller även mig, som kommer att få ett allt större vårdbehov i indragningstider. Jag byter bostad för att möta en kärv framtid. Det är klokt att räkna med dramatiska 10 procent nedskärningar på många håll inom den offentliga sektorn. Sex procents arbetslöshet blir snart tolv procent säger medierna i skrivande stund.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 apr 2009 08:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: